Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.
Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.
Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.
Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.
Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.
CHLEBEK PIZZA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
- 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę
Drożdże
zalewamy
ciepłą
wodą
i
zostawiamy
na
około
3
min.
Po
tym
czasie
dodajemy
przesianą
mąkę,
sól
oraz
cukier.
Mieszamy
dużą
łyżką
najlepiej
drewnianą
tylko
do
połączenia.
Dodajemy
pokrojone
warzywa
oraz
ser
żółty.
Ponownie
mieszamy
(można
lekko
podsypać
ciasto
mąką,
ale
nie
za
dużo),
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
1
godz.
Po
tym
czasie
miskę
z
ciastem
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
Stolnicę
dobrze
oprószamy
mąką,
wykładamy
ciasto
i
wałkujemy
je
na
grubość
ok.
1-1,5
cm.
Wykładamy
równomiernie
pokrojoną
mozzarellę.
Jeden
bok
zawijamy
na
drugi,
łączeniem
przekładamy
ciasto
na
spód,
a
końce
ciasta
podwijamy
pod
spód.
Przekładamy
na
blachę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia.
Zostawiamy
na
10
min
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
230
C
przez
ok.
30-35
min
do
zarumienienia
skórki.
Jeśli
skórka
za
mocno
się
przypieka
można
przykryć
folią
aluminiową
i
zdjąć
ją
na
ok.
3
min
przed
końcem
pieczenia.
Komentarze
Wypróbowałam, wyszedł wspaniale????Aromatyczny, bardzo smaczny na ciepło i na zimno ???? Dziękuję za przepis ????
Witam, w ciągu 2 dni skorzystałam z Pani 3 przepisów. Dzieci właśnie skończyły ciasto Kubuś (pomarańczowe) i były bardzo zadowolone. Wczoraj zrobiłam powyższy chleb. Wyszedł jak u Pani, bardzo dobry, chrupiący i wilgotny w środku, osobiście bardziej smakował mi na zimno. W przyszłości dodam trochę papryczki chili, bo lubię ostrzejszy smak. A w tej chwili w lodówce chłodzi się ciasto porzeczkowe z budyniem:) Ciekawe jak wyszło:) Dziękuję za Pani przepisy. Są bardzo dokładne i jak na razie sprawdzają się w 100%
To ja bardzo dziekuje za komentarz i za korzystanie z przepisów
Super, że smakują
Pieklam jest rewelacyjny
czy zamiast maki pszennej mozna dac make gryczana i make razowa do wypieku chleba?
możesz próbować
nigdy nie piekłam na takiej mące więc ciężko mi doradzić ;/