Prosty przepis na naleśniki kukurydziane z mąki kukurydzianej i dodatkiem mąki ziemniaczanej. Bezglutenowe naleśniki idealne do nadziewania słodkim lub słonym farszem.
Naleśniki kukurydziane wykonasz błyskawicznie, wystarczy zmiksować składniki i usmażyć. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i smażyć kolejnego dnia, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Dzięki mące kukurydzianej mają piękny żółty kolor.
Doskonale pasują do słodkiego farszu z twarogu, pieczarek, mięsnego lub warzywnego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki.
REKLAMA:
NALEŚNIKI KUKURYDZIANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 10 – 12 sztuk
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka rozmiar L
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki (mąkę można przesiać do miski) i miksujemy lub szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na 1 godzinę, aby ciasto „odpoczęło” i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.