Deser kinder chocolate to połączenie herbatników i kremu na bazie czekoladek oraz polewy czekoladowej. Przepyszny, słodki i prosty przepis.
Deserki są bardzo proste w przygotowaniu i mogą być smacznym dodatkiem do spotkań, urodzin lub świąt.
Herbatniki możesz zamienić na ciasteczka owsiane, czekoladowe lub inne ulubione, który można rozdrobnić w malakserze na piasek. Najlepiej używać ciastek bez nadzienia.
Warstwa czekoladowa to połączenie śmietanki z czekoladkami kinder. Niezwykle leciutki, słodki i aksamitny krem.
Jasna warstwa to śmietanka kremówką z dodatkiem odrobiny mleka w proszku, które nadaje mu mlecznego posmaku.
Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady dla zrównoważenia smaku deseru. Całość udekorowałam kinderkami, ale możesz je zastąpić np. startą czekoladą.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
DESER KINDER CHOCOLATE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 pucharki
- 100 g herbatników maślanych lub ciasteczek owsianych
- 550 ml + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 czekoladek kinder chocolate + kilka do dekoracji
- 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze na tzw. piasek i wykładamy do każdej szklanki w podobnej ilości.
Do miseczki wlewamy 100 ml śmietanki i mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladki kinder i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatynę w 2 – 3 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia na ok. 2 – 3 minuty. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
250 ml śmietanki miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec wlewamy roztopione czekoladki i mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Wykładamy równomiernie do każdej szklanki. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut lub do stężenia masy.
W międzyczasie możemy wykonać jasną warstwę. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak samo jak wcześniej. Miksujemy 200 ml śmietanki na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Wykładamy równomiernie do każdej szklanki na warstwę czekoladową. Wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania warstwy czekoladowej.
Do miseczki wlewamy 100 ml śmietanki i mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia. Chwilkę zostawiamy do ostygnięcia, następnie wykładamy na wierzch każdego deseru. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut i przed podaniem dekorujemy czekoladkami.