Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

Marzec 18, 2016 , 1085674 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Odpowiedz Mirek Sierpień 6, 2021 at 17:51

    Drugi raz już poleciała na dół mimo że trzymałem 10 min , dłużej . Według mnie za dużo tego tłuszczu .

  • Odpowiedz Monika Maj 7, 2021 at 19:21

    Właśnie zrobiłam w postaci muffinek. Piekłam na 165 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Wyszły trochę blade- nie chciałam dłużej piec, żeby nie były suche. W smaku pyszne bardzo.

  • Odpowiedz Karolina Maj 3, 2021 at 21:07

    Babka wyszła przepyszna tylko ja dodałam sok z cytryny z buteleczki i sok z cytryny wyciskany i wyszła bardzo przepyszna
    Polecam przepis

  • Odpowiedz Julia Kwiecień 8, 2021 at 14:30

    Babka pod względem wizualnym super, ale niestety cała wilgoć gdzieś się ulotniła. Nie wiem czy to przez to że trochę przebilam masło z cukrem i musiałam je ratować (z powodzeniem) czy może jednak to 30 min po upieczeniu to jednak zbyt długo. Dla mnie też nieco zbyt mało cytrynowa, lukier trochę pomógł ale następnym razem dodam więcej soku ????

    • Odpowiedz Karolina Październik 3, 2021 at 15:48

      Ta przez mąkę. Nie używa się do tego tortowej. Ja zrobiłam na Basi Tortowa to była sucha aż się kruszyła a jak zrobilam na Mące Kurpiowskiej to była idealna i wilgotna :)

    1 12 13 14

    Dodaj komentarz