Znajdź swój przepis

Sernik Cassata

10 lipca, 2019

Sernik cassata bez pieczenia z owocami kandyzowanymi, orzechami i malinami w galaretce. Przepyszny, lekki deser, który wykonasz w kilka chwil.

Do masy serowej dodajemy owoce kandyzowane oraz orzechy. Ja również dodałam odrobinę rodzynek, ale nie każdy je lubi. Orzechy warto wcześniej sparzyć, aby były bardziej miękkie i lżejsze.

Dzięki dodaniu tych składników sernik ma niepowtarzalny smak i do tego o wiele ciekawszy.

Wierzch to świeże maliny sezonowe zatopione w galaretce o tym samym smaku. Owoce sprawiają, że deser nie jest przesłodzony o orzeźwiający.

REKLAMA:

Sernik cassata to nie jest typowy deser bez pieczenia, który znasz. O wiele ciekawszy smak, słodszy z pysznymi owocami kandyzowany i orzechami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik cassata

SERNIK CASSATA

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

REKLAMA:
  • 700 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 300 g owoców kandyzowanych
  • ok. 70 orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300 g malin

Tortownicę o średnicy 24 lub nieco większą na dnie wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do szczelnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Orzechy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 15 min. Po tym czasie siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Żelatynę zalewamy zimną woda i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy owoce kandyzowane i orzechy. Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej lekko mieszając. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Wstawiamy na 15 min do lodówki.
Następnie układamy maliny i wykładamy tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

sernik cassata sernik cassata

sernik cassata sernik cassata

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij