Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.
Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.
Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.
Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.
Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BALLADYNA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku kakaowego
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Inspiracja: wielkiezarcie.com
Ile proszku do pieczenia do biszkoptu?
W tym przepisie nie dodawałam, ale możesz użyć ok. 1/2 łyżeczki :)
Blacha powinna być większa.
Popieram. Przy tak małej blaszce jak w przepisie zabraknie miejsca na galaretkę. :)
A ja zamiast zelatyny daje fix do smietanki
A czy kajmak jest obligatoryjny?
Nie, kajmak musi być dodany do ciasta :)
Jakiego sera z wiaderka Pani używa?
Najczęściej z piatnicy
Właśnie do tego przepisu również używałam z piątnicy, jednak nie mogę go nigdzie teraz kupić. Byłam już w 7 sklepach i go nie było… Jakim innym serem mogłabym go zastąpić?
Moze byc np. President
Ciasto wyszło przepyszne.Jedynym minusem jest tylko to że galaretka odchodzi/odpada od ciasta, co można zrobić żeby tak się działo ?
Ja nie przekrawam ciasta na pół tylko galaretkę daje na mase śmietanowo-serowa i wychodzi super
Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Natomiast zasugerowałam się wielkością blaszki z przepisu i zwiększyłam składniki masy serowej (1 kg twarogu i 330 ml kremówki). Dodatkowo do żelatyny dodałam galaretkę cytrynową. Niestety wyszło niestabilne (trzeba było podawać kawałki wyłącznie na leżąco). Następnym razem zrobię na dużą blachę ale ze składników podanych oryginalnie i myślę, że będzie ok.
Ogólnie do powtórzenia.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam
Zrobiłam z mielonego sera twarogowego. Używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masą serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście czuć trochę gorzkawy smak surowego sera, może lepsze byłyby serki śmietankowe? Nie używam sera w wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy. Napracowałam się i jestem trochę zawiedziona
Czy mogę i w jaki sposób zastąpić żelatynę galaretką?
Tak, wystarczy rozrobić galaretke w 3/4 gorącej wody i powoli dodawać do kremu już ostudzona :)
Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam :) w tamtym roku na Święta zrobiło furrorę, w tym roku też nie może go zabraknąć!
Pyszne. Miałam obawy, ale wyszło rewelacyjne!
Pierwszy raz nie wyszło mi ciasto. Nigdy nie używałam żelatyny i nie ogarnęłam o co z nią chodzi bo w przepisie jest dodać wody. Ale ile tej wody ? 1/3 szklanki czy 700ml… Masakra
Żelatynę zawsze się zalewa tylko tyle żeby przykryło ją i żeby napęczniała.
Jakiej wysokości wychodzi ciasto? Zastanawiam się jakiej wysokości musi być brytfanna :)
wysokie :)
Dzień dobry czy można prosić o zwiększenie proporcji przepisu na większą blaszkę 37x 23cm
Wystarczy zwiększyć składniki tak o połowę 😊
Jeżeli chciałabym dodać do warstwy serowej 1 kg twarogu, to ile musimy dodać śmietany, cukru, żelatyny i wody? Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem stąd moje pytanie :)
najlepiej o 1/3 zwiększyć składniki :)
Ja dodałam 1kg sera z wiadereczka waniliowego i tą zelatynę rozpuscilam w 1/4 szklanki wody plus do tej wody jedna galaretka cytrynowa a śmietanki dałam jeden kartonik 330ml, cukru już wogole nie dawałam wyszło pycha
Czy twaróg powinien być zmielony?
tak
Nie zdążyłam jeszcze położyć galaretki, a ciasto już się nie mieści :) Polecam większą blaszkę. Teraz jeszcze tylko muszę obmyślić dołożenie galaretki na maliny i będzie wyglądał cudnie! Oby smakował tak samo :)
Dokładnie u mnie to samo i nawet wzięłam wiesza blaszkę i też mi się już galaretka nie zmiescila.
Folia rantowa jest idealnym rozwiązaniem przy wysokich ciastach.
Czy kakaowy biszkopt jest twardziejszy?czy powinien być miękki i puszysty?
Miękki i puszysty
Ciasto jest pyszne i faktycznie wychodzi jak na zdjęciu :) całej rodzince bardzo smakuje.
Czy mogę dać zwykły kajmak zamiast kakaowego???akurat taki mam;)) będę robić na weekend:) ostatnio robiłam z Twojego przepisu sernik jaglany na zimno i był cudo ????????????????????????❤️❤️❤️❤️
tak :)
Czy zamiana biszkoptu na biały bez kakao bardzo wpłynie na smak ciasta? Czy raczej nie będzie wielkiej różnicy? pozdrawiam
ciasto bedzie mniej wyraziste :)
Czy mogę to ciasto zrobić w tortownicy? Czy muszę przeliczać składniki?
można :)
nie ma tam proszku do pieczenia?
nie ma takiej potrzeby :)
Czy można dodać mrożone maliny? Rozmrozić je wcześniej?
możesz dodać rozmrożone lub dodać zamrożone do galaretki płynnej :)
Jeszcze tylko galaretka i ciacho będzie gotowe, ale już wiem,że będzie obłędne????
Ile żelatyny trzeba dodać do śmietanki 36% na większą blaszkę? Powiedzmy na 1 litr
na dobrze ubitą wystarczy 2-3 łyżeczki
Dzień dobry. Czy kajmak się nie rozpływa? Można go jakoś usztywnić?
Np. Dodac masło
Czy biszkopt można nasączyć? I czym ewentualnie ?????✌️
Można np mocna herbata
tak, trzeba zwiększyć ilość żelatyny i śmietanki tak o 1/4 :)
Witam. Planuję na weekend Balladynę dla domowników???? bo wygląda obłędnie, ale mam pytania.
– czy żelatyna jest konieczne? nie bardzo się z nią lubię
– sernik moze być lodówki ? czy trzeba go ocieplić ?
pozdrawiam Sylwia
zelatyne zamien na smietan-fix :)
Ile dodac śmietan- fixu?zamiast żelatyny?
proszę kierować ilością na opakowaniu :)
Nie mam dostępu do kajmaku kakaowego,jest dostępny tylko zwykły.Czy dodać do niego kakao lub inaczej modyfikować,czy tak po prostu dać zwykly kajmak i resztę robić wg przepisu?
możesz dodać zwykły kajmak :)
Czy moge dodać kajmak karmelowy ?
tak :)
A czym mogę zastąpić maliny ?
np. wiśniami:)
Cz mogę dać mrożone maliny ?
tak :)
A czy zamiast twarogu może być mascarpone?
Tak ????
Robiłam to ciasto kilka razy, jest rewelacyjne w smaku dzięki karmelowi a owoce dodają akcentu kwaskowatości do tego serowa masa. Ciasto nie jest za słodkie jest rewelacyjne polecam jest warte wykonania.
Ciasto rewelacja ,wyszło mi jak na zdjęciu ???? Bałam się że nie poradzę sobie z żelatyną ,ale zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i jestem zachwycona efektem. Jest bardzo wysokie zrobiłam z tych proporcji co w przepisie na blaszkę 24×35 ,musiałam poprostu dodać więcej owoców na wierzch ????
Świetny przepis na biszkopt. Ja używam większej blaszki niż podana w przepisie, a i tak galaretka ledwie się mieści. Ciasto pycha, wygląda bardzo efektownie – jak wszystkie wypieki na ilovebake.pl
Witam. Chciałabym zrobić ciasto na większą blachę. Czy mogę użyć 1 kg sera, 400 ml kremówki. Mam obawy, że galaretka mi się wtedy nie zmieści. Czy ciasto jest bardzo wysokie? Z góry dziękuję za odpowiedź i dziękuję za pyszne przepisy
tak jest dosyc wysokie :)
Zrobiłam???? Rzeczywiście wyszło bardzo wysokie więc musiałam pominąć drugą warstwę ciasta i wylać galaretkę bezpośrednio na masę. Ale i tak ciasto mega pyszne. Wszystkim smakowało. Dziękuję????
Witam. :) czy moga byc maliny mrozone.? pozdrawiam serdecznie. :)
tak :)
A czy zamiast żelatyny wystarczy dodać do śmietany fix?
Tak :)
Witam a czy muszą być maliny z owoców czy tez mogę np. Wiśnie użyć? Pozdrawiam
mogą :)
Czy kajmak może być czekoladowy ?
tak :)
Witam. Biszkopt wyszedł mi dość niski około 1,5 cm. Taki miał być?? I trochę twardy. Czy zniknie po przestaniu w lodówce całą noc? Czy upiec nowy?
Czy biszkopt należy upiec bez proszku do pieczenia ?
Tak :)
Ciasto dzis zrobilam. Wyszlo naprawde przepyszne jak tort. Ja nasaczylam biszkopt mocnym naparem cherbaty i spirytusu.
Szczerze polecam tym co sie wachaja nad zrobieniem tego ciasta. Dziekuje za przepis ktory laduje na stale w moich przepisach.
super :)
Jak nie twaróg z wiaderka to jaki inny
Może byc NP. serek śmietankowy :)
Czy do tego przepisu może dodać mrożone maliny?
Tak :)
Dziękuję za odpowiedź. ???? zawsze Pani ciasta mi wychodzą mam nadzieję że i tym razem będzie pysznie!
Dziękuję :)
Czy kajmak może być zwykły , nie kakaowy?
Tak