Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto Balladyna

Lipiec 12, 2019 , 457454 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Komentarze

  • Odpowiedz Karina Kwiecień 21, 2021 at 13:54

    Jakiej wysokości wychodzi ciasto? Zastanawiam się jakiej wysokości musi być brytfanna :)

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 23, 2021 at 13:07

      wysokie :)

  • Odpowiedz Paula Kwiecień 11, 2021 at 21:02

    Jeżeli chciałabym dodać do warstwy serowej 1 kg twarogu, to ile musimy dodać śmietany, cukru, żelatyny i wody? Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem stąd moje pytanie :)

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 12, 2021 at 14:05

      najlepiej o 1/3 zwiększyć składniki :)

  • Odpowiedz DOROTA Kwiecień 3, 2021 at 09:53

    Czy twaróg powinien być zmielony?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 7, 2021 at 14:05

      tak

  • Odpowiedz Marzena Kwiecień 2, 2021 at 20:42

    Nie zdążyłam jeszcze położyć galaretki, a ciasto już się nie mieści :) Polecam większą blaszkę. Teraz jeszcze tylko muszę obmyślić dołożenie galaretki na maliny i będzie wyglądał cudnie! Oby smakował tak samo :)

  • Odpowiedz Asia Kwiecień 1, 2021 at 19:52

    Czy kakaowy biszkopt jest twardziejszy?czy powinien być miękki i puszysty?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 2, 2021 at 11:47

      Miękki i puszysty

    1 5 6 7

    Dodaj komentarz