Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto Balladyna

Lipiec 12, 2019 , 788978 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Komentarze

  • Odpowiedz Patrycja Czerwiec 6, 2022 at 20:33

    Jakiego sera z wiaderka Pani używa?

    • Odpowiedz aneta Czerwiec 7, 2022 at 14:46

      Najczęściej z piatnicy

      • Odpowiedz Patrycja Czerwiec 7, 2022 at 22:36

        Właśnie do tego przepisu również używałam z piątnicy, jednak nie mogę go nigdzie teraz kupić. Byłam już w 7 sklepach i go nie było… Jakim innym serem mogłabym go zastąpić?

        • Odpowiedz aneta Czerwiec 8, 2022 at 12:33

          Moze byc np. President

  • Odpowiedz Ewa Czerwiec 2, 2022 at 22:07

    Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Natomiast zasugerowałam się wielkością blaszki z przepisu i zwiększyłam składniki masy serowej (1 kg twarogu i 330 ml kremówki). Dodatkowo do żelatyny dodałam galaretkę cytrynową. Niestety wyszło niestabilne (trzeba było podawać kawałki wyłącznie na leżąco). Następnym razem zrobię na dużą blachę ale ze składników podanych oryginalnie i myślę, że będzie ok.
    Ogólnie do powtórzenia.

    • Odpowiedz Patrycja Czerwiec 8, 2022 at 20:07

      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Odpowiedz Małgosia Styczeń 1, 2022 at 12:56

    Zrobiłam z mielonego sera twarogowego. Używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masą serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście czuć trochę gorzkawy smak surowego sera, może lepsze byłyby serki śmietankowe? Nie używam sera w wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy. Napracowałam się i jestem trochę zawiedziona

  • 1 7 8 9

    Dodaj komentarz