Babeczki duszki na Halloween to prosty i szybki deser do przyrządzenia w ten straszny wieczór. Babeczki czekoladowe, krem z nutellą, pokruszone oreo i krem na bazie białek. Babeczki są bardzo urocze w wyglądzie i nie sprawiają trudności w formowaniu. Bardzo słodkie, delikatne i wilgotne. Rewelacyjny pomysł na świętowanie Halloween.
Jeśli nie lubisz kremu na bazie białek zastąp go bitą śmietaną z odrobiną żelatyny do usztywnienia. Krem białkowy jest bardzo podobny w smaku do ciepłych lodów. Po przyrządzeniu koniecznie przechowuj je w lodówce i nie trzymaj ich dłużej niż 3 dni.
Babeczki duszki są bardzo słodkie i jedna porcja wystarczy, aby czuć nasycenie. Na pewno będą smakowały dzieciom i osobom, które uwielbiają mocno słodkie desery.
Babeczki duszki to moja propozycja na tegoroczne Halloween, ale możesz je wykorzystać np. na urodziny lub inne imprezy. Czy wyglądają strasznie? według mnie raczej są urocze i śmieszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Halloween.
BABECZKI DUSZKI NA HALLOWEEN
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
ILOŚĆ: ok. 12 sztuk
- 110 g mąki tortowej
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 150 g masła lub margaryny, roztopionej
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 3 1/2 łyżki nutelli
SKŁADNIKI NA KREM PIANKOWY:
- 3 białka
- 1 1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 5 ciastek oreo
- kropelki czekoladowe do wykończenia
W
miseczce
miksujemy
jajka
z
cukrem,
na
jasną
i
puszystą
masę.
Dodajemy
stopniowo
mąkę,
kakao,
proszek
do
pieczenia,
wanilie,
sól
oraz
mleko.
Na
koniec
mieszamy
powstałą
masę
z
masłem.
Piekarnik
nagrzewamy
do
180
C,
formę
na
muffinki
wykładamy
papilotkami
lub
smarujemy
masłem
i
wysypujemy
bułką
tartą.
Przekładamy
do
¾
wysokości
i
pieczemy
ok.
25
min
lub
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy.
Masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
nutellę.
Gotowym
kremem
smarujemy
wierzch
babeczek.
Ciastka
oreo
rozdrabniamy
w
malakserze
lub
wałkiem.
Obtaczamy
w
nich
babeczki
pokryte
kremem.
Białka
przekładamy
razem
z
cukrem
i
wodą
do
miski
żaroodpornej
i
miksujemy
przez
chwilę.
W
rondelku
zagotowujemy
niewielką
ilość
wodę.
Na
rondelku
układamy
miskę
z
białkami,
zmniejszamy
ogień
i
miksujemy
masę
przez
dokładnie
12
min.
Masa
powinna
pod
koniec
miksowania
być
gęsta.
Przekładamy
ją
do
woreczka
cukierniczego
zakończonego
szeroką
tylką
i
wykonujemy
okręgi
z
kremu
zwężając
je
ku
górze.
Na
koniec
przyklejamy
oczy
i
usta
(
oczy
zrobiłam
z
małych
kropelek,
a
usta
z
większych).
Jeśli
nie
masz
gotowych
kropelek
czekoladowych
wystarczy
roztopić
gorzka
czekoladę.
Przełożyć
do
woreczka
foliowego,
naciąć
lekko
róg
i
wyciskać
małe
i
większe
kleksy.
Włożyć
do
lodówki
i
trzymać
chwilę
do
stężenia.
Babeczki
przechowujemy
w
lodówce.
Komentarze