Znajdź swój przepis

Pychotka malinowa

3 lipca, 2019

Pychotka malinowa to inspiracja znanym ciastem Pani Walewska. Wersja o wiele lżejsza, delikatniejsza i bardziej kremowa. Idealna na lato ze świeżymi malinami.

Warstwy ciasta kruchego z czego jedna jest z bezą kokosową. Pomiędzy krem na bazie mascarpone i zatopione maliny.

Całość jest niesamowicie smaczna, delikatna i zarazem z wyczuwalna nutką kokosa. Od wersji klasycznej różni się przede wszystkim lżejszym kremem oraz zastąpieniem płatków migdałowych wiórkami.

Pychotka malinowa to ciasto, które wykonasz na przeróżne okazje od urodzin po bardziej formalne uroczystości.

REKLAMA:

Słodkie, ale nie przesłodzone z pysznymi owocami, które sprawiają, że ciasto ma wyrazistszy smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

pychotka malinowa

CIASTO PYCHOTKA MALINOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru, czubate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże
  • 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

REKLAMA:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru, czubate
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin

* żelatynę zastąpić np. śmietan-fixem

1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto (jeśli jest za suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt formy (u mnie 25×35 cm) na lekko podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy na 30 min do lodówki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Drugą część rozwałkowujemy w identyczny sposób. Na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na surowe ciasto, oprószamy wiórkami i pieczemy w temp. 160 C przez około 10 min. Po tym czasie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze 1,5 godz. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimna wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy 1/3 na podpieczony spód, następnie maliny i pozostały krem. Na wierzchu układamy ciasto z bezą. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub całą noc.

pychotka malinowa pychotka malinowa

pychotka malinowa

Dołącz do dyskusji

  1. Angelika says:

    Czy sprawdzą się tutaj mrożone maliny ?
    ????

    1. aneta Autor says:

      Lepiej sprawdzą się maliny świeże

  2. Co może być przyczyną, że z bezy zrobiły się fale bo urosła dość mocno i nierównomiernie, a wiórki przypaliły się na ciemnobrązowy kolor?? Może z temperaturą powinno być odwrotnie? 160 stopni przez 10 minut a 120 stopni przez 40 minut??

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij