Miękki, wilgotny i intensywny w smaku murzynek z kawą. Prosty przepis, który wykonasz na ostatnią chwilę. Doskonały na jesienne lub zimowe wieczory do herbaty.
Duża ilość kakao oraz dodatek kawy i czekolady sprawia, że ciasto ma wielowymiarowy smak i na pewno przypadnie do gustu kawoszom.
Polewa jest przepyszna i nie utwardza się na kamień jak co poniektóre polewy. Słodziutka i kakaowa polewa idealnie komponuje się z tym ciastem.
Murzynek z kawą doskonale smakuje również na drugi i trzeci dzień. Spokojnie możesz go wzbogacić np. orzechami laskowymi lub włoskimi.
Pyszne, mięsiste ciasto, które w okresie jesiennym będzie doskonałe do kubka herbaty. Moje ulubione.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
MURZYNEK Z KAWĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki chipsów czekoladowych lub kawałków czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy cukry, kakao, mleko oraz kawę. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy około 5 łyżek masy, później posłuży jako polewa do ciasta.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej. Dodajemy stopniowo masę kakaową i delikatnie łączymy. Na koniec wsypujemy chipsy czekoladowe i ponownie mieszamy.
Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i następnie oblewamy odłożoną polewą.