Tort śmietankowy z truskawkami i kokosem, który porywa swoim pysznym smakiem i lekkością. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami sezonowymi np. malinami lub jagodami. Smaki doskonale do siebie pasują, a nuta kokosowa dodatkowo wzbogaca tort.
Tort śmietankowy z tego przepisu nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Proste składniki, które dostaniesz w każdym sklepie i do tego owoce sezonowe. Poza sezonem możesz użyć np. brzoskwiń w puszki.
Biszkopt wykonujemy już w znany sposób osobom, które śledzą blog i co ważne koniecznie trzeba nim „rzucić o podłogę”. Ten dziwny sposób sprawi, że nam nie opadnie. Warto go nasączyć, u mnie woda z dodatkiem likieru lub w wersji dla dzieci ze zwykłym cukrem pudrem.
Krem na bazie kremówki i mascarpone jest leciutki i pyszny. Dodać do niego można zamiast cukru pudru np. biała czekoladę roztopioną i ostudzoną. Będzie świetnie pasowała do kremu i kokosowego smaku.
Truskawki wspaniale orzeźwiają i sprawiają, że ciasto nie jest mdłe w smaku.
Tort śmietankowy to doskonały deser, który możesz wykonać w sezonie letnim i zimowym. Pyszny, lekki i nieprzesłodzony. Delikatny jak chmurka z posmakiem kokosowym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 1 -2 łyżki Malibu lub innego likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 3/4 szklanki wody
- 1-2 łyżki likieru Malibu lub innego likieru kokosowego
DODATKOWO:
- ok. 500-600 g truskawek
- ok. 150 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia. W kilku porcjach dodajemy suche składniki po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec łączymy z ekstraktem. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt w tortownicy upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób nam nie opadanie. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz likierem.
Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze, nasączamy i wykładamy 1/3 kremu. Oprószamy wiórkami kokosowymi i układamy plasterki truskawek. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i wykładamy wierzch oraz boki kremem. Wierzch oprószamy wiórkami i dekorujemy dowolnie truskawkami. Boki tortu lekko wyrównujemy od dołu ku górze nożem. Podajemy po kilku godzinach w lodówce, a najlepiej następnego dnia.
Czy owoce mogą być mrożone?
najlepiej swieże
Mój debiut! Tort przepyszny! Nie jest mdły ani za słodki/ jest idealny.
Biszkopt rewelacja. Goście zachwyceni.
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Właśnie zrobilam pierwsza czesc przepisu upiekłam biszkopt
rewelacja !!!
Mój pierwszy tort w życiu. Goście byli zachwyceni.super przepis na biszkopt!!!
Wygląda tak delikatnie i puchato, że aż chce się spróbować !