Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowy obłoczek

2 lutego, 2024

Ciasto czekoladowy obłoczek to połączenie wilgotnego ciasta kakaowego, powideł śliwkowych, kremu czekoladowego i biszkoptów. Cudowne i pyszne ciasto, które będzie idealna na święta, urodziny, walentynki lub imprezy.

Blaty ciasta są wilgotne z dużą ilością kakao i nie wymagają już nasączenia. Świetne pod powidła, konfiturę lub dżem. Ja użyłam powideł śliwkowych, ale może być dżem wiśniowy lub porzeczkowy.

Krem to połączenie śmietanki z kremem czekoladowym Nutella. Oczywiście możesz zastąpić go zastąpić innym lub podgrzać śmietankę z czekoladą i ubijać kolejnego dnia.

Wierzch ciasta to lekko nasączone biszkopty w polewie czekoladowe. Biszkopciki nasączyłam w wodzie z odrobiną soku z cytryny i cukru pudru.

Mocno czekoladowe, treściwe ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem na świątecznym stole.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT CZEKOLADOWY

CIASTO CHAŁWOWE Z CZEKOLADĄ

CIASTO BANANOWE Z CZEKOLADĄ

ciasto czekoladowy obłoczek

CIASTO CZEKOLADOWY OBŁOCZEK

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 180 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 czubate łyżki kremu czekoladowego nutella
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 23 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach przesiane składniki oraz olej i miksujemy na średnich obrotach. Kończąc dodawanie na suchych składnikach.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut. Studzimy, następnie przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy i smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilkę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez chwilkę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy po łyżce krem czekoladowy, przesiany cukier puder i dodajemy rozpuszczoną w łyżce gorącej wody kawę rozpuszczalną. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilkę miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy 3/4 kremu na powidła, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostały krem. Biszkopty (możemy lekko nasączyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem pudrem) układamy na wierzchu ciasta w rzędach. Przykrywamy folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce lub całą noc.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowy obłoczek
ciasto czekoladowy obłoczek
ciasto czekoladowy obłoczek

Dołącz do dyskusji

  1. To ciasto jest przepyszne 😘

  2. Dziękuje za odpowiedź :) A jeszcze jedno pytanie, czy polewa może być tylko z czekolady mlecznej czy lepiej zrobić polewę pół na pół z czekoladą gorzką , czy najlepiej zrobić tylko polewą z czekoladą gorzką :) ?

    1. W zależności jak słodkie ciasta lubisz :) Ja lubię nieco bardziej gorzkie polewy i wtedy robię tylko z gorzkiej lub deserowej czekolady :)

  3. Drugą cześć ciasta (biszkopt) już nie smarujemy powidłami?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x