Ciasto czekoladowy obłoczek to połączenie wilgotnego ciasta kakaowego, powideł śliwkowych, kremu czekoladowego i biszkoptów. Cudowne i pyszne ciasto, które będzie idealna na święta, urodziny, walentynki lub imprezy.
Blaty ciasta są wilgotne z dużą ilością kakao i nie wymagają już nasączenia. Świetne pod powidła, konfiturę lub dżem. Ja użyłam powideł śliwkowych, ale może być dżem wiśniowy lub porzeczkowy.
Krem to połączenie śmietanki z kremem czekoladowym Nutella. Oczywiście możesz zastąpić go zastąpić innym lub podgrzać śmietankę z czekoladą i ubijać kolejnego dnia.
Wierzch ciasta to lekko nasączone biszkopty w polewie czekoladowe. Biszkopciki nasączyłam w wodzie z odrobiną soku z cytryny i cukru pudru.
Mocno czekoladowe, treściwe ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem na świątecznym stole.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWY OBŁOCZEK
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 180 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 czubate łyżki kremu czekoladowego nutella
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 23 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach przesiane składniki oraz olej i miksujemy na średnich obrotach. Kończąc dodawanie na suchych składnikach.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut. Studzimy, następnie przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy i smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilkę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez chwilkę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy po łyżce krem czekoladowy, przesiany cukier puder i dodajemy rozpuszczoną w łyżce gorącej wody kawę rozpuszczalną. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilkę miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy 3/4 kremu na powidła, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostały krem. Biszkopty (możemy lekko nasączyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem pudrem) układamy na wierzchu ciasta w rzędach. Przykrywamy folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce lub całą noc.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.
To ciasto jest przepyszne 😘
Dziękuje za odpowiedź :) A jeszcze jedno pytanie, czy polewa może być tylko z czekolady mlecznej czy lepiej zrobić polewę pół na pół z czekoladą gorzką , czy najlepiej zrobić tylko polewą z czekoladą gorzką :) ?
W zależności jak słodkie ciasta lubisz :) Ja lubię nieco bardziej gorzkie polewy i wtedy robię tylko z gorzkiej lub deserowej czekolady :)
Drugą cześć ciasta (biszkopt) już nie smarujemy powidłami?
Nie :)