Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy

18 sierpnia, 2023

Tort czekoladowy przełożony kremem na bazie gorzkiej czekolady i mascarpone z niesamowicie intensywnym ciastem z dodatkiem kakao i kawy.

Raj czekoladowy zamknięty w tym pysznym przepisie.

Blaty ciasta są dosyć ciężkie, mocno czekoladowe z dużą ilością kakao oraz dodatkiem maślanki i kawy. Do ciasta wykorzystałam mocny napar z kawy, w której kompozycji znajdziesz słodycz czekolady oraz nutki suszonych owoców i jagód.

Kawa ta jest produkowana przez Przyjaciół Kawy – jeszcze więcej przeróżnych kaw oraz akcesoriów znajdziesz w ich sklepie internetowym.

Krem to prosty przepis z dodatkiem gorzkiej czekolady i mascarpone. Leciutki z dużą ilością czekolady, świetna przeciwwaga dla ciężkich blatów ciasta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO TORTOWE Z MALINAMI I KREMEM

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy (użyłam takiej kawy)

KREM CZEKOLADOWY

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Dzień wcześniej śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.

Tortownicę o śr. 20 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Jajka mieszamy z cukrem, maślanką oraz olejem. Do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wlewamy mokre składniki, dodajemy sól i delikatnie mieszamy trzepaczką. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz masłem orzechowym na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy połowę kremu na blat ciasta, przykrywamy drugim i dalej druga część kremu i ostatni krążek ciasta. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy posypką czekoladową lub startą czekoladą.

Post sponsorowany

tort czekoladowy
tort czekoladowy
tort czekoladowy

Dołącz do dyskusji

  1. Witam co z tą czekoladą dzień wcześniej zrobioną .

    1. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gęsty krem :)

  2. W przepisie, w wykonaniu masy , brakuje formy w jakiej dodaje się czekoladę. Czy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czy w innej formie?

    1. Na samym początku przepisie jest czekolada :)

  3. Do kremu dodałam trochę rozpuszczonej żelatyny wyszło super.

  4. Pani Aneto, dziękuję za przepis.
    Dwie rzeczy- moje ciasto nie wyszło jak biszkopt. Wyszło wilgotne i zwarte. W dalszym ciągu pyszne ale nie jak typowy biszkopcik do tortu.
    Druga sprawa- ciasto wyrosło krzywo, jak taki wulkan. Czym to jest spowodowane?
    Ale na koniec dodam, że mój tort wulkanowy wyszedł wyśmienicie.
    Pozdrawiam.

    1. Podstawą tego ciasta nie jest biszkopt tylko wilgotne ciasto czekoladowe :) W jakiej formie robiłas może stąd taki wulkan?

    2. Uff to dobrze, już myślałam że miał być to biszkopt :)
      Robiłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

    3. Też robiłam w tortowiny 24 cm i też mi wyszedł wulkan 😂 ale górny blat pokruszyłam jak przy torcie 'leśny mech’ i wyszło super

  5. Czyli do ciasta bez cukru tylko do masy 🤔

    1. Już poprawiłam bo gdzieś mi umknął ten składnik :)

  6. Czym można zastąpić napar z kawy w cieście?

    1. Można zamienić na kawę zbożową :)

    2. Świetnie, dziękuję za podpowiedź :)
      A ile cukru do ciasta należy dodać?

    3. Tyle ile w przepisie :)

  7. Czym mogę zastąpić maślankę? Tu gdzie mieszkam raczej nie mam szans na jej kupno. Mlekiem?

    1. Mleko będzie zbyt luźne może kefir?

    2. Niestety w składnikach na ciasto nie ma podanego cukru, dodałam na oko dla słodkości i wyszło ok. Czekam jeszcze na krem 🙂

    3. Dziękuję za informację już to poprawiłam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x