Znajdź swój przepis

Leczo z kiełbasą

21 sierpnia, 2023
REKLAMA:

Leczo z kiełbasą to przepyszne i zdrowe danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw w lecie.

Zamiast kiełbasy do środka możesz dodać kawałki kurczaka lub indyka.

Leczo świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem, natomiast możesz go podawać również z ugotowanym ryżem z odrobiną kurkumy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

LECZO Z KURCZAKIEM

PAPRYKA FASZEROWANA

TARTE PLACKI ZIEMNIACZANE

leczo

LECZO Z KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 g kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • 1 kg pomidorów np. malinowych
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól oraz pieprz

DODATKOWO

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • chleb lub ryż do podania

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dwóch łyżkach oleju lub masła podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy kiełbaskę pokrojoną na cienkie plasterki lub półplasterki oraz przyprawy: paprykę słodką oraz ostrą. Smażymy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wrzucamy pokrojoną paprykę, dalej podsmażamy na niewielkim ogniu.
W międzyczasie skórkę pomidorów lekko nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do papryki. Gotujemy przez ok. 10 minut, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię w półplasterki. Dalej gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy 5 minut, następnie obsypujemy natką pietruszki i gotowe.

leczo

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij