Leczo z kiełbasą to przepyszne i zdrowe danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw w lecie.
Zamiast kiełbasy do środka możesz dodać kawałki kurczaka lub indyka.
Leczo świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem, natomiast możesz go podawać również z ugotowanym ryżem z odrobiną kurkumy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
LECZO Z KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI:
- 300 g kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 papryki
- 1 kg pomidorów np. malinowych
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól oraz pieprz
DODATKOWO
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- chleb lub ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dwóch łyżkach oleju lub masła podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy kiełbaskę pokrojoną na cienkie plasterki lub półplasterki oraz przyprawy: paprykę słodką oraz ostrą. Smażymy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wrzucamy pokrojoną paprykę, dalej podsmażamy na niewielkim ogniu.
W międzyczasie skórkę pomidorów lekko nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do papryki. Gotujemy przez ok. 10 minut, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię w półplasterki. Dalej gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy 5 minut, następnie obsypujemy natką pietruszki i gotowe.