Znajdź swój przepis

Muffinki z jagodami

13 lipca, 2015

Muffinki z jagodami są bardzo delikatne, słodkie i lekkie. Jagody świetnie komponują się ze słodkim smakiem muffinki i podkreślają ich smak. Dzięki dokładnemu zmiksowaniu masła na tzw. puch muffinki są bardzo puszyste i mają delikatny smak niż większość babeczek, które piekłam.

Muffinki z jagodami z tego przepisu zaskoczyły mnie bardzo smakiem, ale także szybkim przygotowaniem. Pamiętać trzeba jedynie o tym, aby składniki miały temp. pokojową w innym wypadku może wyjść Nam zakalec.

Muffinki zaraz po upieczeniu cudownie pachną i najlepiej smakują pierwszego dnia. Moje jagody w tym roku były malutkie i bardziej kwaśne, ale wcale nie smakowały gorzej. Wręcz przeciwnie były bardziej wytrawne co jeszcze bardziej mi pasuje w słodkich wypiekach. Zostały w tempie ekspresowym zjedzone i mogę polecać wykonanie ich z podwójnej porcji.

Jeśli nie masz tyle jagód co w przepisie daj mniej, nie musisz sugerować się w tej kwestii przepisem i wszystko zależy od Twojego smaku. Jeśli lubisz muffinki pełne owoców daj ich więcej.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

babeczki z jagodami

MUFFINKI Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki masła, czubate
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki jagód

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

* 1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez ok. 3 min. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz sól i miksujemy do połączenia.  W kilku partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Na koniec łączymy ciasto z jagodami. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do pełna. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia.

babeczki z jagodami babeczki z jagodami

babeczki z jagodami

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można zamiast jagód dodać borówki ?

  2. Super przepis, co prawda ja zrobiłam z borówkami, ale babeczki wyszły przepyszne, delikatne i wilgotne. Poprostu pycha.

  3. A czy mrożone jagody trzeba rozmrozić przed dodaniem?

  4. wyszły jak zawsze z Pani przepisu :) nie zrobiłam z jagódkami bo nie miałam ale dodałam czekoladę i również wyszły smaczne :) dziękuję :)

  5. Są zarąbiste :)

  6. Przepyszne wyszły dziękuje za przepis ! :)

  7. Hania K. says:

    Super przepis :) Chociaż mi osobiście bardzie smakowały jagodzianki, ale w domu zdania były podzielone więc można uznać remis :) Polecam bo robi się je błyskawicznie! :)

  8. Jolanta S. says:

    Do twarzy im z tymi kropeczkami:) …. jagodowych muffinek chyba jeszcze nie piekłam:)

    1. Ilovebake says:

      koniecznie je zrob sa rewelacyjne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij