Muffinki z jagodami są bardzo delikatne, słodkie i lekkie. Jagody świetnie komponują się ze słodkim smakiem muffinki i podkreślają ich smak. Dzięki dokładnemu zmiksowaniu masła na tzw. puch muffinki są bardzo puszyste i mają delikatny smak niż większość babeczek, które piekłam.
Muffinki z jagodami z tego przepisu zaskoczyły mnie bardzo smakiem, ale także szybkim przygotowaniem. Pamiętać trzeba jedynie o tym, aby składniki miały temp. pokojową w innym wypadku może wyjść Nam zakalec.
Muffinki zaraz po upieczeniu cudownie pachną i najlepiej smakują pierwszego dnia. Moje jagody w tym roku były malutkie i bardziej kwaśne, ale wcale nie smakowały gorzej. Wręcz przeciwnie były bardziej wytrawne co jeszcze bardziej mi pasuje w słodkich wypiekach. Zostały w tempie ekspresowym zjedzone i mogę polecać wykonanie ich z podwójnej porcji.
Jeśli nie masz tyle jagód co w przepisie daj mniej, nie musisz sugerować się w tej kwestii przepisem i wszystko zależy od Twojego smaku. Jeśli lubisz muffinki pełne owoców daj ich więcej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki masła, czubate
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki jagód
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez ok. 3 min. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz sól i miksujemy do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Na koniec łączymy ciasto z jagodami. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do pełna. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia.
A czy można zamiast jagód dodać borówki ?
Tak :)
Super przepis, co prawda ja zrobiłam z borówkami, ale babeczki wyszły przepyszne, delikatne i wilgotne. Poprostu pycha.
A czy mrożone jagody trzeba rozmrozić przed dodaniem?
Nie :)
wyszły jak zawsze z Pani przepisu :) nie zrobiłam z jagódkami bo nie miałam ale dodałam czekoladę i również wyszły smaczne :) dziękuję :)
Są zarąbiste :)
Przepyszne wyszły dziękuje za przepis ! :)
Super przepis :) Chociaż mi osobiście bardzie smakowały jagodzianki, ale w domu zdania były podzielone więc można uznać remis :) Polecam bo robi się je błyskawicznie! :)
Do twarzy im z tymi kropeczkami:) …. jagodowych muffinek chyba jeszcze nie piekłam:)
koniecznie je zrob sa rewelacyjne :)