Ciasto malinowy król na kakaowym biszkopcie z kremem malinowym oraz śmietankowym kremem i zatopionymi całymi malinami. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.
Ciasto malinowy król to połączenie czekolady, malin i śmietankowego kremu.
Przepyszny, lekki deser, który będzie idealny latem, ale poza sezonem również.
Puszysty biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone gdzie zatopione są całe owoce. Następnie herbatniki i do tego krem malinowy. Całość oprószona czekoladą i nasączona likierem słony karmel.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO MALINOWY KRÓL
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/3 szklanki wody
- ok. 400-500 g malin świeżych
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki alkoholu np. likieru słony karmel (niekoniecznie)
DODATKOWO:
- opakowanie herbatników kakaowych
- 3-4 łyżki dżemu malinowego
- posypka czekoladowa na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
sztywna
masa.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
część
wykładamy
do
formy,
nasączamy
i
smarujemy
dżemem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Cały
czas
miksując
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Gotowy
krem
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
połowę
malin
i
lekko
miksujemy.
Drugim
kremem
smarujemy
biszkopt
tworząc
cienką
warstwę.
Układamy
maliny
i
przykrywamy
pozostałą
częścią.
Układamy
herbatniki
i
wykładamy
krem
z
miksowanymi
malinami.
Następnie
przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptu
i
lekko
nasączamy.
Wierzch
oprószamy
posypką
czekoladową.
Komentarze
Czy do kremu malinowego bezpośrednio można dodać maliny mrożone czy najpierw należy je rozmrozić?
Do kremu lepiej dodać swieże, ale jak już do chyba odmrożone i odsączone.
Pieknie wygląda. Czy mogą być maliny mrożone?
Sam krem z malinami moze byc z mrozpnych, natomiast cale w kremie lepiej jesli będą swieze,