Ciasto malinowy król na kakaowym biszkopcie z kremem malinowym oraz śmietankowym kremem i zatopionymi całymi malinami. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.
Ciasto malinowy król to połączenie czekolady, malin i śmietankowego kremu.
Przepyszny, lekki deser, który będzie idealny latem, ale poza sezonem również.
Puszysty biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone gdzie zatopione są całe owoce. Następnie herbatniki i do tego krem malinowy. Całość oprószona czekoladą i nasączona likierem słony karmel.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO MALINOWY KRÓL
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/3 szklanki wody
- ok. 400-500 g malin świeżych
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki alkoholu np. likieru słony karmel (niekoniecznie)
DODATKOWO:
- opakowanie herbatników kakaowych
- 3-4 łyżki dżemu malinowego
- posypka czekoladowa na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę malin i lekko miksujemy. Drugim kremem smarujemy biszkopt tworząc cienką warstwę. Układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy herbatniki i wykładamy krem z miksowanymi malinami. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko nasączamy. Wierzch oprószamy posypką czekoladową.
Czy do kremu malinowego bezpośrednio można dodać maliny mrożone czy najpierw należy je rozmrozić?
Do kremu lepiej dodać swieże, ale jak już do chyba odmrożone i odsączone.
Pieknie wygląda. Czy mogą być maliny mrożone?
Sam krem z malinami moze byc z mrozpnych, natomiast cale w kremie lepiej jesli będą swieze,