Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

26 kwietnia, 2024

Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym idealne na spotkania, uroczystości lub urodziny. Mocno czekoladowe ciasto ze słodkim kremem i owocami.

Ciasto jest dosyć ciężkie, wilgotne z dużą ilością kakao. Świetnie sprawdzi się do przełożenia kremem.

Krem jest leciutki, delikatny z wyczuwalną pistacją. Warto do kremu użyć dobrej jakości kremu pistacjowego, który będzie idealnie komponował się z ciastem.

Wierzch to polewa czekoladowa z kawałkami truskawek. Doskonale orzeźwiają i nadają wyrazistości.

Cudowny deser, który będzie prawdziwą ucztą dla fanów czekolady i pistacji.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT PISTACJOWY

SERNIK PISTACJOWY

CIASTO KINDER CZEKOLADA

ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

DODATKOWO

  • owoce do dekoracji np. truskawki, maliny, borówki

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę ok. 10 minut. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Na koniec wlewamy gorące masło i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy, przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem pistacjowy. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem i wkładamy na noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch i równomiernie smarujemy po całym cieście. Zostawiamy na kilka minut do stężenia i kroimy.

ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym
ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym

Dołącz do dyskusji

  1. Jakiego kremu z pistacji pani użyła?

    1. Krem z Biedronki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x