Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym idealne na spotkania, uroczystości lub urodziny. Mocno czekoladowe ciasto ze słodkim kremem i owocami.
Ciasto jest dosyć ciężkie, wilgotne z dużą ilością kakao. Świetnie sprawdzi się do przełożenia kremem.
Krem jest leciutki, delikatny z wyczuwalną pistacją. Warto do kremu użyć dobrej jakości kremu pistacjowego, który będzie idealnie komponował się z ciastem.
Wierzch to polewa czekoladowa z kawałkami truskawek. Doskonale orzeźwiają i nadają wyrazistości.
Cudowny deser, który będzie prawdziwą ucztą dla fanów czekolady i pistacji.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PISTACJOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM PISTACJOWY
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
DODATKOWO
- owoce do dekoracji np. truskawki, maliny, borówki
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę ok. 10 minut. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Na koniec wlewamy gorące masło i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy, przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem pistacjowy. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem i wkładamy na noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch i równomiernie smarujemy po całym cieście. Zostawiamy na kilka minut do stężenia i kroimy.


Można połączyć w tym cieście krem pistacjowy na jedno przełożenie, a na drugie truskawkowy?
Tak :)
Jakiego kremu z pistacji pani użyła?
Krem z Biedronki :)