Znajdź swój przepis

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

28 kwietnia, 2024

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to proste i pyszne ciasto wiosenne. Sprawdzony przepis na wilgotne, maślane ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem.

Ciasto szczególnie polecam na majówkę, piknik lub letnie spotkania. Wzbogacić możesz je malinami, kawałkami truskawek lub borówkami.

Świetnie smakuje z dodatkiem jabłek. Ciasto długo zachowuje świeżość i doskonale nadaje się do zapakowania i przewożenia.

Pyszne i proste ciasto ucierane.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

BUŁECZKI Z RABARBAREM

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

ciasto z rabarbarem

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

KRUSZONKA

REKLAMA:
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 80 g zimnego masła

CIASTO

  • 2 – 3 duże łodygi rabarbaru
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Rabarbar kroimy na plasterki ok. 0,5 – 1 cm.
Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki, dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.
Miękkie masło przekładamy do miski i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy przez ok. 8 minut na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszę do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy wierzch rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dołącz do dyskusji

  1. Piekłam i było świetne ! Dziękuję za przepis

  2. Wygląda na super ciasto jutro upiekę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij