Ciasto z rabarbarem i kruszonką to proste i pyszne ciasto wiosenne. Sprawdzony przepis na wilgotne, maślane ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem.
Ciasto szczególnie polecam na majówkę, piknik lub letnie spotkania. Wzbogacić możesz je malinami, kawałkami truskawek lub borówkami.
Świetnie smakuje z dodatkiem jabłek. Ciasto długo zachowuje świeżość i doskonale nadaje się do zapakowania i przewożenia.
Pyszne i proste ciasto ucierane.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM
CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
- 150 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 80 g zimnego masła
CIASTO
- 2 – 3 duże łodygi rabarbaru
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 230 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Rabarbar kroimy na plasterki ok. 0,5 – 1 cm.
Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki, dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.
Miękkie masło przekładamy do miski i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy przez ok. 8 minut na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszę do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy, obsypujemy wierzch rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Piekłam i było świetne ! Dziękuję za przepis
Dziękuję :)
Wygląda na super ciasto jutro upiekę.