Ciasto Filadelfia na spodzie z herbatników i nutelli oraz warstwą śmietankową i galaretką z truskawkami. Pyszne, letnie ciasto w kilka minut.
Warstwa z herbatników i nutelli jest słodziutka i chrupiąca. Świetnie podkręca smak ciasta.
Krem śmietankowy to połączenie śmietanki z jogurtem naturalnym. Leciutka, delikatna warstwa idealna do truskawek i orzeźwiającej galaretki.
Cudowne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na letnie spotkania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO FILADELFIA
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 180 g herbatników maślanych
- 100 g kremu czekoladowego np. nutella
- 50 g roztopionego masła
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g jogurtu naturalnego
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml wrzącej wody
- ok. 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Galaretki zalewamy wodą, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka strunowego i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Dodajemy krem oraz roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód formy i równomiernie dociskamy do dna.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę wprost pod widełki miksera. Masę wykładamy na herbatniki i wkładamy do lekkiego stężenia do lodówki. Następnie układamy kawałki truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.