Znajdź swój przepis

Ciasto wielbłąd

17 maja, 2024
REKLAMA:

Ciasto wielbłąd to pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach z warstwą jabłkową oraz kremem ciasteczkowym. Wierzch, czyli garb z podłużnych biszkoptów oblanych czekoladą.

Ciasto jest przepyszne i efektowe i co najważniejsze dosyć szybkie w przygotowaniu.

Nie wymaga pieczenia, a jako bazy używamy maślanych herbatników. Warstwa jabłkowa jest orzeźwiającą i świetnie podkręca smak całego ciasta.

Krem ciasteczkowy z dodatkiem mascarpone i ciasteczek jest cudowny i leciutki.

Wierzch to ułozone biszkopty na boku, które mają imitować garby wielbłąda. Ciekawe i śmieszne zarazem.

Idealne ciasto na przeróżne okazje od imprez po letnie spotkania w ogrodzie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BISZKOPTOWIEC

CIASTO FILADELFIA

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

ciasto wielbłąd

CIASTO WIELBŁĄD

SKŁADNIKI:

WARSTWA JABŁKOWA

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

KREM CIASTECZKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g zmielonych herbatników maślanych lub innych kruchych ciastek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 60 g roztopionej gorzkiej czekolady + 60 ml śmietanki np. 12%

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy w rzędach herbatniki.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Dolewamy odrobinę wody oraz cukier, sok z cytryny, cynamon i łyżkę masła. Dusimy, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Następnie do gorących jabłek dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia. Wykładamy jabłka na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciasteczek.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz zmielone herbatniki. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Połowę kremu wykładamy na herbatniki, kolejna warstwa herbatników i kremu. Biszkopty podłużne namaczamy w wodzie z odrobiną cukru lub w kawie i układamy bokiem w rzędach jeden obok drugiego. Wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przed podaniem rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką i za pomocą woreczka cukierniczego wycinając róg wyciskamy fikuśne kształty ( u mnie po prostu paseczki).

ciasto wielbłąd
ciasto wielbłąd

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij