Znajdź swój przepis

Placuszki z dyni

15 września, 2015

Placuszki z dyni to wspaniały sposób w sezonie na wykorzystanie puree z dyni. Placuszki są delikatne, korzenne z wyczuwalną nutą słodyczy. Rewelacyjne w sezonie jesiennym i zimowym. Placuszki są na bazie puree z dyni, ale nie jest to w nich wyczuwalne. Doskonałe z miodem, syropem klonowym, czekoladą lub po prostu samodzielnie.

Im bardziej pomarańczowe puree z dyni tym plcuszki z dynią będą miały intensywniejszy kolor. Smażyłam je na odrobinie oleju, ale można spokojnie smażyć bez żadnego tłuszczu i smakują równie dobrze.

Ciasto na placuszki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale mimo wszystko płynnej. Duże znaczenie ma tutaj konsystencja puree z dyni, jeśli jest mocno gęste można dolać więcej mleka. Moje puree było wilgotne i średnio gęste i w tych proporcjach wyszły idealne placuszki.

Najlepsze są jeszcze ciepłe z kremowym serkiem śmietankowym i syropem klonowym.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz wykonanie puree z dyni krok po kroku.

placuszki-z-dyni

PLACUSZKI Z DYNI

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 1 łyżka masła, roztopionego

* przyprawy korzenne możesz zastąpić łyżeczką przyprawy do piernika

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką, imbirem, goździkami. Dodajemy cukier oraz sól. Do suchych składników wlewamy mleko i dodajemy jajko, puree oraz masło. Szybko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji dosyć gęstej. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy placuszki na rumiano. Podajemy z miodem, syropem klonowym lub samodzielnie.

REKLAMA:

placuszki-z-dyni-4 placuszki-z-dyni

placuszki-z-dyni

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna S. says:

    Pyyyyysznie!!!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij