Lekka, wilgotna babka waniliowa z przepyszną polewą, chyba jedna z lepszych jakie jadłam. Idealny przepis na święta wielkanocne.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 226 g masła
- 3 szklanki mąki
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 jajek
- 1 szklanka śmietany 18%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.
Zrobiłam. Jest bardzo dobra. Dziękuję za przepis