Znajdź swój przepis

Babka waniliowa

20 lipca, 2012

Lekka, wilgotna babka waniliowa z przepyszną polewą, chyba jedna z lepszych jakie jadłam. Idealny przepis na święta wielkanocne.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 226 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.

REKLAMA:

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam. Jest bardzo dobra. Dziękuję za przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij