Deser z białej czekolady i malin oraz herbatników. Leciutki mus czekoladowy, warstwa pysznych owoców i zmielone ciasteczka. Idealny deser na lato i nie tylko.
Niesamowicie pyszny, słodki i orzeźwiający deser, który przygotujesz z kilku prostych składników.
Warstwa z białą czekoladą jest słodka, leciutka i delikatna jak mus.
Kolejna warstwa owocowa z malin i galaretki jest lekko kwaśna i idealnie podkreśla smak czekolady. Poza sezonem sprawdzą się owoce mrożone.
Spód to rozdrobnione na piasek herbatniki, które możesz zamienić na ciasteczka owsiane lub biszkopty.
Jeden z pyszniejszych deserów jak z dobrej cukierni. Polecam wypróbować.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SERNIK Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
TARTA Z TRUSKAWKAMI STRACIATELLA
DESER Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALIN
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 szklanki o poj. 250 ml
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady (u mnie z wiórkami kokosowymi)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
- ok. 60 – 80 g herbatników
- ok. 150 g malin
- 1 galaretka malinowa (proszek)
- 150 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze na piasek. Przekładamy na dno szklanek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Maliny przekładamy do garnuszka i lekko rozdrabniając widelcem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć.
Około 80 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami wody i zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy, następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Pozostałą śmietankę miksujemy na gęsty krem, na koniec wlewamy żelatynę lub śmietan – fix oraz przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia. Wlewamy mieszaninę rozpuszczonej czekolady i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Krem równomiernie wykładamy do szklanek i wkładamy na ok. 20 – 30 minut do lodówki. Jak krem będzie stężały na wierzch wykładamy gęstniejącą warstwę malinową. Deser wkładamy na ok. 1 – 2 godziny do lodówki.