Znajdź swój przepis

Deser z białej czekolady

17 lipca, 2024

Deser z białej czekolady i malin oraz herbatników. Leciutki mus czekoladowy, warstwa pysznych owoców i zmielone ciasteczka. Idealny deser na lato i nie tylko.

Niesamowicie pyszny, słodki i orzeźwiający deser, który przygotujesz z kilku prostych składników.

Warstwa z białą czekoladą jest słodka, leciutka i delikatna jak mus.

Kolejna warstwa owocowa z malin i galaretki jest lekko kwaśna i idealnie podkreśla smak czekolady. Poza sezonem sprawdzą się owoce mrożone.

Spód to rozdrobnione na piasek herbatniki, które możesz zamienić na ciasteczka owsiane lub biszkopty.

REKLAMA:

Jeden z pyszniejszych deserów jak z dobrej cukierni. Polecam wypróbować.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

TARTA Z TRUSKAWKAMI STRACIATELLA

deser z białej czekolady

DESER Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALIN

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 szklanki o poj. 250 ml

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady (u mnie z wiórkami kokosowymi)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
  • ok. 60 – 80 g herbatników
  • ok. 150 g malin
  • 1 galaretka malinowa (proszek)
  • 150 ml wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze na piasek. Przekładamy na dno szklanek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Maliny przekładamy do garnuszka i lekko rozdrabniając widelcem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć.

Około 80 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami wody i zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy, następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Pozostałą śmietankę miksujemy na gęsty krem, na koniec wlewamy żelatynę lub śmietan – fix oraz przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia. Wlewamy mieszaninę rozpuszczonej czekolady i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Krem równomiernie wykładamy do szklanek i wkładamy na ok. 20 – 30 minut do lodówki. Jak krem będzie stężały na wierzch wykładamy gęstniejącą warstwę malinową. Deser wkładamy na ok. 1 – 2 godziny do lodówki.

deser z białą czekoladą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij