Cytrynowe rafaello na herbatnikach to wiosenna wersja tego pysznego i prostego ciasta. Warstwy kremu cytrynowego lemon curd oraz lekki krem budyniowy przełożone herbatnikami i oprószone wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest inspirowane słynnymi pralinkami, które TUTAJ znajdziesz w wersji domowej.
Cytrynowe rafaello to połączenie słodko-kwaśnych warstw, dzięki czemu deser jest orzeźwiający i ma fajnie podkręcony smak.
Lemon curd możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Cytrynowe rafaello na herbatnikach powinno być minimum całą noc w lodówce, aby herbatniki zmiękły i warstwy ładnie stężały.
Przepyszne, lekkie ciasto idealne dla osób, które uwielbiają desery o kontrastowych smakach.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rafaello.
CYTRYNOWE RAFAELLO NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
- 3 jajka, duże
- 4 żółtka, duże
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 170 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników, maślanych
- ok. 200 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Na
dnie
układamy
pierwszą
warstwę
herbatników.
Jajka
i
żółtka
miksujemy
razem
z
cukrami
w
garnuszku.
Następnie
dodajemy
masło,
sok
i
skórkę
z
cytryn
oraz
wymieszaną
z
wodą
mąkę.
Na
najmniejszym
ogniu
cały
czas
mieszając
gotujemy,
aż
masa
będzie
gęstą
(ok.
10-15min.)
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
lekkiego
wystudzenia,
następnie
połowę
masy
wykładamy
na
herbatniki
i
przykrywamy
drugą
warstwą
ciastek.
800
ml
mleka
gotujemy
razem
z
cukrami
i
szczyptą
soli.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
proszek
budyniowy
oraz
dodajemy
żółtka
i
dokładnie
mieszamy.
Gorące
mleko
zdejmujemy
z
ognia
i
cały
czas
mieszając
wlewamy
mieszaninę
mleczną,
ponownie
przekładamy
na
nieduży
ogień
i
gotujemy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Owijamy
wierzch
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń
oraz
na
koniec
likier.
Gotowy
krem
wykładamy
tak,
aby
powstały
trzy
warstwy
kremu
pomiędzy
herbatnikami.
Na
koniec
smarujemy
ostatnią
częścią
kremu
cytrynowego
i
oprószamy
wiórkami
kokosowymi.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Ciasto obłędne, do kremu dodałam wiórki kokosowe i startą biała czekoladę. Plus na górę posypałam wiórkami migdałowymi. Wyszło przepyszne;)