Cytrynowe rafaello na herbatnikach to wiosenna wersja tego pysznego i prostego ciasta. Warstwy kremu cytrynowego lemon curd oraz lekki krem budyniowy przełożone herbatnikami i oprószone wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest inspirowane słynnymi pralinkami, które TUTAJ znajdziesz w wersji domowej.
Cytrynowe rafaello to połączenie słodko-kwaśnych warstw, dzięki czemu deser jest orzeźwiający i ma fajnie podkręcony smak.
Lemon curd możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Cytrynowe rafaello na herbatnikach powinno być minimum całą noc w lodówce, aby herbatniki zmiękły i warstwy ładnie stężały.
Przepyszne, lekkie ciasto idealne dla osób, które uwielbiają desery o kontrastowych smakach.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rafaello.
CYTRYNOWE RAFAELLO NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
- 3 jajka, duże
- 4 żółtka, duże
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 170 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników, maślanych
- ok. 200 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Jajka i żółtka miksujemy razem z cukrami w garnuszku. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn oraz wymieszaną z wodą mąkę. Na najmniejszym ogniu cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęstą (ok. 10-15min.) Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie połowę masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
800 ml mleka gotujemy razem z cukrami i szczyptą soli. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mleczną, ponownie przekładamy na nieduży ogień i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy wierzch folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec likier. Gotowy krem wykładamy tak, aby powstały trzy warstwy kremu pomiędzy herbatnikami. Na koniec smarujemy ostatnią częścią kremu cytrynowego i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Robiłam to ciasto na roczek dziecka i było przepyszne goście zachwyceni, a także Balladynę z malinami i też polecam :) P.S. zostaje dużo Białek, warto zrobić beze ;)
Dziękuję :)
Ciasto obłędne, do kremu dodałam wiórki kokosowe i startą biała czekoladę. Plus na górę posypałam wiórkami migdałowymi. Wyszło przepyszne;)