Ciasto bananowe z masłem orzechowym i kropelkami czekoladowymi. Prosty przepis i szybkie wykonanie z dosłownie kilku składników.
Do ciasta najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów, które są słodsze i nadają większą wilgotność dla ciasta. Moje masło orzechowe było bardziej płynne niż kremowe i gęste.
Ciasto bananowe z masłem orzechowym i kropelkami czekoladowymi to idealny i zdrowy deser. Ciasto jest wilgotne o wyczuwalnym smaku banana i masła. Jeśli lubisz wierzch możesz polać gorzką czekoladą lub pół na pół z deserową.
Ciasto spokojnie może poleżeć nawet kilka dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku.
Przepyszne połączenie banana i masła, który warto wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.
CIASTO BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 banany duże, dojrzałe
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę keksówkę o wym. 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą, następnie dodajemy sól. Banany rozdrabniamy mocno widelcem i mieszamy razem z masłem orzechowym i wanilią. Miękkie masło miksujemy przez ok. 3 minuty na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy po jednym jajku i krótki miksujemy. Naprzemiennie dodajemy suche składniki i masę bananową (kończąc na suchych składnikach). Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Ja piekę na mące jaglanej :) wychodzi równie pyszne :)
Ja dodałem jeszcze 2 warstwy kremu waniliowego :)
Myślisz ze make można zamienić na jakaś „zdrowsza” jeśli tak to jaka , ewentualnie czy taka sama proporcja ? ;)