Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i leciutkim kremie oraz biszkoptach zatopionych w kawie i oprószonych kakao. Przepyszny deser z kilku składników.
Tiramisu w pucharkach możesz dodatkowo poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.
Krem z mascarpone jest leciutki jak puszek, dzięki dodaniu śmietanki kremówki i masy z żółtek. Jeśli planujesz przewozić deser warto go dodatkowo zagęścić np. żelatyną lub śmietan-fixem.
Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na szybki deser, który nie wymaga dużo pracy. Dobrze ubite żółtka razem z cukrem to podstawa puszystego kremu. Deser najlepszy po schłodzeniu około 2-3 godzin w lodówce. W wersji dla dzieci nie dodawaj alkoholi i zmniejsz ilość kawy w naparze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.
TIRAMISU W PUCHARKACH
ILOŚĆ: ok. 6 pucharków
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 żółtka, duże *
- 350 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru
SKŁADNIKI NA KAWOWY SYROP:
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 1 łyżka cukru
- ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- paczka podłużnych biszkoptów (2 opakowania)
- kilka łyżek kakao
* wcześniej warto całe jajka włożyć na 10 sekund do wrzątku
Napar z kawy jeszcze gorący mieszamy z cukrem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i mieszamy z likierem. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna być dosyć gęsta). Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce masę z żółtek i delikatnie mieszamy do połączenia.
Do każdego pucharka wkładamy po 3 połówki biszkoptów wcześniej przez chwilę zatopionych w kawowym syropie. Następnie oprószamy łyżeczką kakao i wykładamy po 2-3 łyżki kremu. Ponownie biszkopty, kakao i krem i jeszcze jedna warstwa. Na wierzchu każdego pucharka powinien być krem. Gotowe pucharki wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao.
Jaką pojemność mają pucharki?
ok. 250 ml
Pychota, wszyscy zadowoleni, szybki w wykonaniu.
Genialne! Bardzo prosty przepis a efekt WOW! Dziękuję????
Czy śmietanka ma być ciepła?
smietanka prosto z lodówki
Wygląda cudownie, czy można go zrobić dzień wcześniej przed podaniem?
tak :)
Deser przepyszny, Ci którzy mówią że nie dobry kłamią
Deser pyszny. Polecam.