Znajdź swój przepis

Tiramisu w pucharkach

24 czerwca, 2019

Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i leciutkim kremie oraz biszkoptach zatopionych w kawie i oprószonych kakao. Przepyszny deser z kilku składników.

Tiramisu w pucharkach możesz dodatkowo poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.

Krem z mascarpone jest leciutki jak puszek, dzięki dodaniu śmietanki kremówki i masy z żółtek. Jeśli planujesz przewozić deser warto go dodatkowo zagęścić np. żelatyną lub śmietan-fixem.

Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na szybki deser, który nie wymaga dużo pracy. Dobrze ubite żółtka razem z cukrem to podstawa puszystego kremu. Deser najlepszy po schłodzeniu około 2-3 godzin w lodówce.  W wersji dla dzieci nie dodawaj alkoholi i zmniejsz ilość kawy w naparze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.

Tiramisu

TIRAMISU W PUCHARKACH

ILOŚĆ: ok. 6 pucharków

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 żółtka, duże *
  • 350 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA KAWOWY SYROP:

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • paczka podłużnych biszkoptów (2 opakowania)
  • kilka łyżek kakao

* wcześniej warto całe jajka włożyć na 10 sekund do wrzątku

Napar z kawy jeszcze gorący mieszamy z cukrem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i mieszamy z likierem. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna być dosyć gęsta). Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce masę z żółtek i delikatnie mieszamy do połączenia.
Do każdego pucharka wkładamy po 3 połówki biszkoptów wcześniej przez chwilę zatopionych w kawowym syropie. Następnie oprószamy łyżeczką kakao i wykładamy po 2-3 łyżki kremu. Ponownie biszkopty, kakao i krem i jeszcze jedna warstwa. Na wierzchu każdego pucharka powinien być krem. Gotowe pucharki wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao.

Tiramisu

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jaką pojemność mają pucharki?

  2. Pychota, wszyscy zadowoleni, szybki w wykonaniu.

  3. Genialne! Bardzo prosty przepis a efekt WOW! Dziękuję????

  4. Czy śmietanka ma być ciepła?

    1. aneta Autor says:

      smietanka prosto z lodówki

  5. Wygląda cudownie, czy można go zrobić dzień wcześniej przed podaniem?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Kamila Makowiecka says:

    Deser przepyszny, Ci którzy mówią że nie dobry kłamią

  7. Deser pyszny. Polecam.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij