Ciasto z galaretka i polewą czekoladową zwane jaffa cake. Do złudzenia przypomina w smaku ciasteczka delicje.
Ciasto jest wilgotne, piaskowe z pomarańczowym aromatem. Przepyszne i proste do zrobienia. Przepis będzie również doskonały do przygotowania zwykłej babki piaskowej na święta wielkanocne.
Galaretkę na wierzch dałam o smaku pomarańczowym, ale możesz ją wymienić na inny smak np. brzoskwiniowy.
Polewa z gorzkiej czekolady idealnie współgra z pomarańczowym smakiem i nadaje ciastu wyrazistości.
Ciasto z galaretką (jaffa cake) lub jak kto woli delicja to ciekawa propozycja na tegoroczne święta Wielkanocy. Na pewno zaskoczysz gości i babka nie będzie nudna. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta wielkanocne.
CIASTO Z GALARETKĄ I CZEKOLADĄ (JAFFA CAKE)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 400 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Jajka (powinny być w temp. pokojowej) umieszczamy w miseczce razem z solą, cukrem i miksujemy na jasną i puszystą masę. Całość powinna potroić swoją objętość. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą wykładamy na wierzch ciasta (jeśli ciasto nie jest równe można nieco ściąć), wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i chwilę zostawiamy. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia polewy. Dodatkowo niewielką ilość polewy przełożyłam do woreczka, lekko ucięłam jego róg i polałam na wierzch tworząc fikuśne kształty. Gotowe.



Przymierzam się do ponownego upieczenia – za pierwszym razem wyszło i było bardzo dobre. Tym razem do ciasta dodam rodzynki bo lubię i zdrowe.
Widzę, że Pani ciasto ma oblane boki czekoladą, więc należy je polać dopiero po wyjęciu z blaszki, tak? Rozumiem, że należy przechowywać je w lodówce, czy nie robi się wilgotne np. po 24 godzinach?
Możesz je polać nawet w blaszce, ale ja wolałam posmarować również polewą boki :) Ciasto przechowujemy w lodówce i nie robi się wilgotne nawet po 1 dniu :)
Zrobiłam na bazie tego ciasta babeczki dla córki i wyszły fantastyczne.
Mozna prosic o wymiary keksowki?
U mnie około 10×24 cm