Ciasto ferrero rocher bez pieczenia o przepysznym czekoladowo-orzechowym smaku. Domowa wersja ciasta bazuje na dobrze znanych pralinkach ferrero.
Dzięki temu, że ciasto nie wymaga pieczenia spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba, która ma małe doświadczenie z wypiekami.
Ciasto ferrero rocher ma kremową konsystencję, która składa się z kilku warstw pomiędzy herbatnikami. Warstwa kremu czekoladowego, warstwa kakaowego kajmaku i do tego krem mascarpone. Na wierzchu polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej oraz zmielone orzeszki zimne.
Ciasto koniecznie trzeba wykonać na minimum dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły i ciasto dało się pokroić. Deser jest smaczniejszy im dłużej przechowujemy go w lodówce.
Deser jest super smaczny, dosyć leciutki i słodki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy inspirowane pralinkami ferrero rocher.
CIASTO FERRERO ROCHER BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki zmielonych herbatników np. kakaowych
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych
DODATKOWO:
- 3 paczki herbatników kakaowych
- 3/4 puszki masy kajmakowej, kakaowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią spożywczą. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy. Następnie wsypujemy orzechy i zmielone herbatniki i miksujemy do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Gotowym krem wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wykładamy masę kajmakową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem i wykładamy na herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło i mleko. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy orzeszki. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na krem śmietankowy. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy udekorowane pralinkami ferrero lub orzechowymi.
A jaką ilość śmietanfixu można dodać do kremu nutella zamiast żelatyny?
Jeden lub maksymalnie dwa w zależności na ile jest ml śmietan – fix :)
Proszę o odp. Ile zelantyny dodać, bo w przepisie jest 11/2?
1 i 1/2 łyżeczki :)
Czy do kremu nutella zamiast żelatyny mogę dodać mascarpone?
Tak, ale mozesz też zastąpić smien-fixem
Wszystkim smakowało, nie da się przestać tego jeść ;)
Czy zamiast nutelli mogę dać kakao albo roztopioną czekoladę?
Tak :)
Czy zamiast żelatyny mogę użyć agaru ?
tak :)
Po dodaniu do bitej śmietany nutelli wszytko było okej. Ale kiedy dodałam do tego petitki i orzechy wyglądał jak zwarzony nie wiem czy jest okej czy nie zabardzo?
Po dodaniu do ubitej smietany nutelli krem mi sie wazy….dlaczego??
Może zbyt długo miksowałas kremówkę ?
Czy ciasto wyjdzie za niskie jak zrobię w formie 25×30 ? Chciałabym żeby ciasto miało w miarę standardową wysokość- nie za niskie nie za wysokie.
Może być za niskie. Zwiększ składniki o 1/3 :)
Witam, co Pani sądzi, czy warto jedną lub więcej warstw herbatników zastąpić słonymi herbatnikami?
Według mnie tutaj nie pasuje