Znajdź swój przepis

Ciasteczka owsiane z czekoladą

8 marca, 2023

Ciasteczka owsiane z czekoladą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis jest bardzo prosty wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi.

Do środka ciasteczek możesz dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy np. włoskie lub laskowe lub wykonać bez dodatków.

Uwielbiam ciasteczka z tego przepisu, ponieważ nie wymagają użycia miksera. Właściwie ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i upiec następnego dnia.

Cały dom cudownie pachnie podczas pieczenia i ten mięciutki środek w połączeniu z chrupiącą skorupką na zewnątrz i kropelkami czekoladowymi daje obłędny w smaku efekt. Bardzo polecam ze szklanką mleka.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

CIASTECZKA OWSIANE BEZ PIECZENIA

CIASTKA OWSIANE CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKĄ

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

ciasteczka owsiane z czekoladą

CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 3 szklanki płatków górskich owsianych np. błyskawicznych
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 225 g roztopionego masła
  • 1 1/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

W misce mieszamy ze sobą płatki, mąkę tortową i ziemniaczaną, cynamon, sodę oraz sól. W kolejnej miseczce mieszamy roztopione masło, cukier, jajka oraz wanilię. Suche składniki mieszamy z mokrymi tylko do połączenia. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskę z ciastem i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżką ciasto i formujemy w dłoniach kuleczki. Układamy jedną obok drugiej w lekkich odstępach. Następnie dłonią nieco spłaszczamy i na każdą wkładamy kilka kropelek czekoladowych. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 12 – 15 minut.

ciasteczka owsiane z czekoladą
ciasteczka owsiane z czekoladą

Dołącz do dyskusji

  1. Ciastka wyszły super, przepyszne natomiast zdecydowanie za dużo cukru. Użyłem czekolady mlecznej. Kiedy bede robić je drugi raz na pewno użyje cukru przez pół.

  2. Czy w przepisie jest 1 i 3/4 szklanki mąki czy 3/4?

    1. 1 i 3/4 szklanki

  3. Gdzie kupujesz kropelki?

  4. Angelika says:

    Jaki czas te ciasteczka zachowują swoją świeżość ???

    1. Nawet ok. 1 tygodnia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x