Znajdź swój przepis

Ciasteczka owsiane z czekoladą

8 marca, 2023

Ciasteczka owsiane z czekoladą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis jest bardzo prosty wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi.

Do środka ciasteczek możesz dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy np. włoskie lub laskowe lub wykonać bez dodatków.

Uwielbiam ciasteczka z tego przepisu, ponieważ nie wymagają użycia miksera. Właściwie ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i upiec następnego dnia.

Cały dom cudownie pachnie podczas pieczenia i ten mięciutki środek w połączeniu z chrupiącą skorupką na zewnątrz i kropelkami czekoladowymi daje obłędny w smaku efekt. Bardzo polecam ze szklanką mleka.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

CIASTECZKA OWSIANE BEZ PIECZENIA

CIASTKA OWSIANE CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKĄ

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

ciasteczka owsiane z czekoladą

CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 3 szklanki płatków górskich owsianych np. błyskawicznych
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 225 g roztopionego masła
  • 1 1/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

W misce mieszamy ze sobą płatki, mąkę tortową i ziemniaczaną, cynamon, sodę oraz sól. W kolejnej miseczce mieszamy roztopione masło, cukier, jajka oraz wanilię. Suche składniki mieszamy z mokrymi tylko do połączenia. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskę z ciastem i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżką ciasto i formujemy w dłoniach kuleczki. Układamy jedną obok drugiej w lekkich odstępach. Następnie dłonią nieco spłaszczamy i na każdą wkładamy kilka kropelek czekoladowych. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 12 – 15 minut.

ciasteczka owsiane z czekoladą
ciasteczka owsiane z czekoladą

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry! Czy ciasteczka pieczemy w funkcji góra-dół czy lepszy będzie termoobieg? Pozdrawiam

    1. Góra – dół :)

  2. Ciastka wyszły super, przepyszne natomiast zdecydowanie za dużo cukru. Użyłem czekolady mlecznej. Kiedy bede robić je drugi raz na pewno użyje cukru przez pół.

  3. Czy w przepisie jest 1 i 3/4 szklanki mąki czy 3/4?

    1. 1 i 3/4 szklanki

  4. Gdzie kupujesz kropelki?

  5. Angelika says:

    Jaki czas te ciasteczka zachowują swoją świeżość ???

    1. Nawet ok. 1 tygodnia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x