Znajdź swój przepis

Chałka z kruszonką

21 stycznia, 2013

Przepis na chałkę już kiedyś podawałam, ale na naszą ulubioną z kruszonką jeszcze nie:). Wykonanie jest banalnie proste i nie będziecie mieć z nią żadnych problemów. Moim zdaniem chałka z kruszonką tego przepisu nie ma sobie równych. Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest  za słodkie, to kruszonka nadaje słodkiego posmaku. Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd. Ja zjadam ją samą ze szklaną mleka. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki.

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża chałka

REKLAMA:
  •  450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

 DODATKOWO:

  •  jajko do posmarowania wierzchu

 

 CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

———-

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz ( TUTAJ możecie zobaczyć jak prawidłowo zaplatać ), końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Jestem w trakcie pieczenia i jedno mnie zastanawia, czy te proporcje są na pewno na jedną chałkę???

    1. Na jedną, ale dużą :)

  2. Korzystam z przepisu juz kilka lat. Chalka smakuje dla całej rodzinki . Znika błyskawicznie.. :)

  3. Magdalena R. says:

    Witam,
    Czy w przypadku użycia suchych drożdży dodajemy ciepłe mleko do mieszanki?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Wyszła przepyszna !!! Przypomniał mi się smak z dzieciństwa !

  5. zamiast zwykłego cukru dałam brązowy, wyszła pyszna! Dzieki za przepis!

  6. Pyszna ta chałka, już drugi raz piekłam i na pewno nie ostatni ????

  7. Agnieszka says:

    Przepyszna????

    1. Agnieszka says:

      Oj coś w poprzednim komentarzu zamiast uśmiechu znaki zapytania wyszły. Chałka jest przepyszna.

  8. Chałka jest przepyszna. Mięciutka i pachnącą. Te wyszstkie z piekarni mogą się schować. Dziękuję za genialny przepis.

  9. Dziękuję za odpowiedź.
    Będę robić drugi raz, ciaśniej, zobaczymy czy wyjdzie inaczej ;)

    p.s. po wyrośnięciu ciasta jak długo wyrabiamy żeby odgazować, czy to jest kilka ruchów czy kilka minut?
    Dziękuję

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy kilka ruchów

  10. Robiłam dzisiaj chałkę (bez kruszonki, zamiast tego dałam płatki dyni), upiekła się super i wyrosła.
    Jednak podczas pieczenie bardzo urosła „w szerz” co spowodowało że kształtem już była mniej chałkowa.
    Tam gdzie smarowałam jajkiem bardzo fajnie się upiekły te miejsca ale „rozciągnięcie” spowodowało że nie miała tych „chałkowych” poduszeczek jedna obok drugiej.
    Co mogło to spowodować?
    Dałam mąkę pszenna typ 450 – 300g i typ 650 – 100g.
    Nie wiedziałam która lepsza. Proszę o poradę.

    1. aneta Autor says:

      Może za luźno związałas lub za grube były waleczki?

    1. Śliczna :)

  11. Madzia P. says:

    Place lizac????????????

  12. Wspaniały przepis, robiłam już kilka razy. Raz u znajomej szefowej kuchni, miała zażalenie, że za mało, więc następnego dnia dorabiałam więcej. :D

  13. Pierwszy raz robiłam chałkę i ten przepis jest świetny. Wyszła idealna.

  14. Monika L. says:

    Czy gdyby zarobić ciasto i zostawic na noc żeby rano tylko upiec na śniadanie, to czy tez wyjdzie, czy cos sie z ciastem stanie?

    1. Ilovebake says:

      Ciasto wieczorem możesz zrobić jak w przepisie i zostawić na noc zakryte folią w lodówce :) Rano przed formowaniem odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Dalej postępować jak w przepisie :)

  15. A gdybym chciał zrobić ciasto na 2 chalki to wystarczy wziąć dwa razy więcej składników? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto nie zrobi się takie jak trzeba :)

    1. Ilovebake says:

      Podwójna ilość będzie odpowiednia :)

  16. marcelina says:

    GENIALNA! Dziękuję bardzo za przepis!

  17. mmmm…. od samego patrzenia ślinka cieknie! Idę zrobić, bo składniki już mam na stole ;)

    1. Powodzenia i smacznego :)

    2. Upiekłam. Poszła na raz i była przepyszna! ;)

  18. Dziekuje super przepis

  19. Fenomenalny przepis! Drożdżowe mnie nie lubi, nigdy sie nie udaje. A ta chałka wyszła wspaniale! Jestem zaskoczona. Ciepła chałka z masełkiem…. Smak mojego dzieciństwa. Bardzo Ci dziękuje ;*

  20. Witam robie dzis chalke z pani przepusu ale ta z 6 czesci czyvz tego przepisu moge dac sama kruszonke na wierzch ? Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Pewnie :D

  21. KAROLINA says:

    mi chałka niestety wyszłą taka mało puszysta :( co prawda nie umialam zrobic warkocza, bo sie troszku lepiło i zrobilam taka stozkowatą chałkę bez warkocza, potem to się rozlało i urosło ładnie na bułeczkę… ale niestety gdzieniegdzie zakalcowate grudki… nei wiem czym to spowodowane;(

  22. Zrobiłam dziś tą chałkę jest naprawdę pyszna! upiekłam już kilka ciast z pani przepisów i wszystkie udane i co najważniejsze bardzo smaczne:) dziękuje za przepis:)

  23. Beata K. says:

    Dziękuję za przepis, moja pierwsza w życiu chałka

    1. Ilovebake says:

      Jak na pierwsza wyszla rewelacyjnie :)

  24. Kiedy robię chałkę – zawszę sięgam po ten przepis i zawsze wychodzi najlepsza ;)

    1. Ilovebake says:

      Cudowna :) dziekuje za mile slowa

  25. baardzo mi sie chciało chałki…. i jest!!! najsmaczniejsza, maslana i taka naj naj naj :) dziekuje za przepis :)

    1. cudowna i piekna :)

  26. Chałka wyszła rewelacyjnie, ciasto nie opadło (jak to mi się często zdarza) i wszystkim smakowało! Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

  27. moja też pierwsza chałka, wyszła rewelacyjnie nie spodziewałam się że aż tak wyrośnie :) tylko ja dodałam jeszcze aromat waniliowy, którego jestem fanką i do wszystkiego dodaje. Jeszcze jedno mnie zastanawia czy jest jakiś sposób żeby na noc zarobić ciasto a rano upiec, żeby mieć taką cieplutką na śniadanko???

  28. Gosia W. says:

    Świetny przepis. Upiekłam dziś wieczorem i wyszła po prostu wspaniale. A w domu pachnie wprost przecudnie. Przepis podkradam, jeśli nie masz nic przeciwko :)

  29. Witam, dziękuję za przepis. Wczoraj piekłam po raz pierwszy. Myślałam, że mi z piekarnika wyjdzie ;) Dziś już jej nie ma i jestem w trakcie pieczenia kolejnej :) Pozdrawiam serdecznie

    1. Ilovebake says:

      Rzeczywiscie chciala uciec, ale jest piekna ☺. Zerknij tez na moj nowy przepis chalka z 6 czesci sa tez zdjecia z wykonania :-D

    2. Na pewno skorzytsam z niejednego Pani przepisu :) Pozdrawiam i lecę zaplatać :D

    3. I kolejny, dzisiejszy wypiek. Zrobiony z 4 splotów, żeby z piekarnika nie uciekła, ale i tak wyszła olbrzymia :D

    4. Ilovebake says:

      Piekna i jeszcze raz piekna oj chyba w tym tygodniu znowu bede robila chalke ☺

  30. Ja piekłam chałkę pierwszy raz w życiu. Właściwie to było pierwsze ciasto drożdżowe które wyszło mi idealnie! :) Użyłam świeżych drożdży i rosła jak szalona. Ostatecznie zaskoczyła mnie rozmiarem! :) Nie zdążyła wystygnąć

  31. Witam serdecznie. Bede robic chalke z suszonych drpzdzy. Nie trzeba ich najpierw rozpuscic w mleku? Mam wszystkie skladniki poprostu wymieszac I nie rozpusczac drozdzy?

    1. Nie ma takiej potrzeby. Pamietaj tylko, aby mleko bylo cieple, a chalka pieknie wyrosnie. Teraz moze troche to dluzej zajac bo jest zima i temp. jest nizsza.

    2. Chlka wyszla przepyszna:)super jest ten blog. Bede niebawem robila tort ferrero:) ceszesie ze trafilam tu:)

    3. Ilovebake says:

      Dzieki wielkie :)

  32. Ja również skorzystałam z tego przepisu i z wersji suchych drożdży. Wyszła rewelacyjnie.

  33. Uwielbiam ten przepis! Używam suchych drożdży z wygody i chałka za każdym razem wychodzi pyszna, a moja rodzina ją uwielbia!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij