Znajdź swój przepis

Oponki z serem

18 stycznia, 2013

Oponki z serem smażymy w tłusty czwartek. Obok faworków i pączków jest to jeden z uwielbianych deserów w karnawale. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym są smażone z dodatkiem cukru pudru i mleka. Ser jest nieznacznie wyczuwalny i dla osób, które nie przepadają za nim nie powinien przeszkadzać. Inspiracja: Słodki karnawał. Pozdrawiam.

OPONKI Z SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze oponek

REKLAMA:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka spirytusu

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 Z mąki, proszku do pieczenia, sera, jaj, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus. Na mocno posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem w środku mniejsze otworki. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec i na gorący ( temp. 180 C ) wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij