Oponki z serem smażymy w tłusty czwartek. Obok faworków i pączków jest to jeden z uwielbianych deserów w karnawale. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym są smażone z dodatkiem cukru pudru i mleka. Ser jest nieznacznie wyczuwalny i dla osób, które nie przepadają za nim nie powinien przeszkadzać. Inspiracja: Słodki karnawał. Pozdrawiam.
OPONKI Z SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze oponek
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- łyżka spirytusu
DODATKOWO:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Z mąki, proszku do pieczenia, sera, jaj, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus. Na mocno posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem w środku mniejsze otworki. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec i na gorący ( temp. 180 C ) wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.