Przepis na dobrze znane ciasto fale dunaju z pysznymi wiśniami zatopionymi w cieście i kremem śmietankowym.
Ciasto jest wilgotne, dosyć lekkie i dzielone na dwie części. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę.
W klasycznym przepisie dodajemy na wierzch krem budyniowy, ale latem postawiłam na lżejszą wersję i wykonałam krem śmietankowy. Obie warstwy idealnie się komponują i dopełniają, przez co ciasto nie jest tak bardzo ciężkie.
W przypadku przygotowywania ciasta trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Natomiast na krem wyciągamy z lodówki i miksujemy zimne składniki.
Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.
Ciasto fale dunaju to przepis, który będzie doskonałym uzupełnieniem rodzinnych spotkań, urodzin lub innych okazji.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO FALE DUNAJU
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- 4 jajka, duże
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml oleju
- 200 ml mleka + 2 łyżki
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g wiśni, wydrylowanych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz wanilię. Naprzemiennie wlewamy 200 ml mleka i dodajemy przesianą mąkę w niewielkich porcjach. Kończąc dodawanie składników na mące. Wylewamy połowę masy do formy. Do pozostałej dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka , miksujemy do połączenia. Wylewamy równomiernie na jasną część ciasta. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i układamy na cieście jedną obok drugiej w niedużych odstępach, lekko je wciskając. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Kremówkę (zimną) miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia na ok. 30 min.
Czy do tego ciasta, zamiast wiśni mogę dodać świeży agrest?
tak :)
Przepis wypróbowałam i powiem szczerze że ten przepis podbił nie tylko moje serce ale również moich najbliższych. Ciasto nie jest ścisłe jest lekkie dla podniebienia samo rozpływa się w ustach. Krem jest boski. Smak, puszystość, lekkość aż chce się jeść więcej i więcej. Cała blaszka rozeszła się przy jednym posiedzeniu. Ten przepis wygrał z innymi które do tej pory robiłam. Szukałam idealnego i znalazłam. Dziękuje
A wszystkim zastanawiającym się nad tym przepisem radzę aby nie tracili czasu tylko podwijali rękawy i zabierali się za pieczenie tego cuda.
Chciałabym zastąpić krem śmietanowy budyniowym. Czy mogłabym poprosić o link do przepisu, w którym użyto kremu budyniowego pasującego do tego ciasta?
mozesz uzyc z tego przepisu https://ilovebake.pl/2017/03/31/tort-bezowy-z-kremem-budyniowym-owocami/
właśnie jest w piecu
Mam pytanie o wymiary foremki, bo jest w przepisie napisane, że 2×35 cm…nie jest to błąd i wymiary powinny być inne ?
Już poprawione :)
Ciasto zrobione i wyszło dobre ;)