Znajdź swój przepis

Ciasto fale dunaju

23 lipca, 2018

Przepis na dobrze znane ciasto fale dunaju z pysznymi wiśniami zatopionymi w cieście i kremem śmietankowym.

Ciasto jest wilgotne, dosyć lekkie i dzielone na dwie części. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę.

W klasycznym przepisie dodajemy na wierzch krem budyniowy, ale latem postawiłam na lżejszą wersję i wykonałam krem śmietankowy. Obie warstwy idealnie się komponują i dopełniają, przez co ciasto nie jest tak bardzo ciężkie.

W przypadku przygotowywania ciasta trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Natomiast na krem wyciągamy z lodówki i miksujemy zimne składniki.

Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.

Ciasto fale dunaju to przepis, który będzie doskonałym uzupełnieniem rodzinnych spotkań, urodzin lub innych okazji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

fale dunaju

CIASTO FALE DUNAJU

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 4 jajka, duże
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml oleju
  • 200 ml mleka + 2 łyżki
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 300-400 g wiśni, wydrylowanych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz wanilię. Naprzemiennie wlewamy 200 ml mleka i dodajemy przesianą mąkę w niewielkich porcjach. Kończąc dodawanie składników na mące. Wylewamy połowę masy do formy. Do pozostałej dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka , miksujemy do połączenia. Wylewamy równomiernie na jasną część ciasta. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i układamy na cieście jedną obok drugiej w niedużych odstępach, lekko je wciskając. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Kremówkę (zimną) miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia na ok. 30 min.

fale dunaju fale dunaju fale dunaju

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy do tego ciasta, zamiast wiśni mogę dodać świeży agrest?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Przepis wypróbowałam i powiem szczerze że ten przepis podbił nie tylko moje serce ale również moich najbliższych. Ciasto nie jest ścisłe jest lekkie dla podniebienia samo rozpływa się w ustach. Krem jest boski. Smak, puszystość, lekkość aż chce się jeść więcej i więcej. Cała blaszka rozeszła się przy jednym posiedzeniu. Ten przepis wygrał z innymi które do tej pory robiłam. Szukałam idealnego i znalazłam. Dziękuje

    A wszystkim zastanawiającym się nad tym przepisem radzę aby nie tracili czasu tylko podwijali rękawy i zabierali się za pieczenie tego cuda.

  3. Chciałabym zastąpić krem śmietanowy budyniowym. Czy mogłabym poprosić o link do przepisu, w którym użyto kremu budyniowego pasującego do tego ciasta?

  4. właśnie jest w piecu

  5. Mam pytanie o wymiary foremki, bo jest w przepisie napisane, że 2×35 cm…nie jest to błąd i wymiary powinny być inne ?

    1. Ilovebake says:

      Już poprawione :)

    2. Ciasto zrobione i wyszło dobre ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x