Znajdź swój przepis

Ciasto fale dunaju

23 lipca, 2018

Przepis na dobrze znane ciasto fale dunaju z pysznymi wiśniami zatopionymi w cieście i kremem śmietankowym.

Ciasto jest wilgotne, dosyć lekkie i dzielone na dwie części. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę.

W klasycznym przepisie dodajemy na wierzch krem budyniowy, ale latem postawiłam na lżejszą wersję i wykonałam krem śmietankowy. Obie warstwy idealnie się komponują i dopełniają, przez co ciasto nie jest tak bardzo ciężkie.

W przypadku przygotowywania ciasta trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Natomiast na krem wyciągamy z lodówki i miksujemy zimne składniki.

Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.

Ciasto fale dunaju to przepis, który będzie doskonałym uzupełnieniem rodzinnych spotkań, urodzin lub innych okazji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

fale dunaju

CIASTO FALE DUNAJU

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 4 jajka, duże
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml oleju
  • 200 ml mleka + 2 łyżki
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 300-400 g wiśni, wydrylowanych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz wanilię. Naprzemiennie wlewamy 200 ml mleka i dodajemy przesianą mąkę w niewielkich porcjach. Kończąc dodawanie składników na mące. Wylewamy połowę masy do formy. Do pozostałej dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka , miksujemy do połączenia. Wylewamy równomiernie na jasną część ciasta. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i układamy na cieście jedną obok drugiej w niedużych odstępach, lekko je wciskając. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Kremówkę (zimną) miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia na ok. 30 min.

fale dunaju fale dunaju fale dunaju

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Co zrobiłam nie tak,że na moim cieście wyrosła wielka góra? Piekarnik nagrzany dobrze, składniki temperatura pokojowa, dobrze wymieszane,a jednak coś poszło nie tak.

  2. Czy do tego ciasta, zamiast wiśni mogę dodać świeży agrest?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Przepis wypróbowałam i powiem szczerze że ten przepis podbił nie tylko moje serce ale również moich najbliższych. Ciasto nie jest ścisłe jest lekkie dla podniebienia samo rozpływa się w ustach. Krem jest boski. Smak, puszystość, lekkość aż chce się jeść więcej i więcej. Cała blaszka rozeszła się przy jednym posiedzeniu. Ten przepis wygrał z innymi które do tej pory robiłam. Szukałam idealnego i znalazłam. Dziękuje

    A wszystkim zastanawiającym się nad tym przepisem radzę aby nie tracili czasu tylko podwijali rękawy i zabierali się za pieczenie tego cuda.

  4. Chciałabym zastąpić krem śmietanowy budyniowym. Czy mogłabym poprosić o link do przepisu, w którym użyto kremu budyniowego pasującego do tego ciasta?

  5. właśnie jest w piecu

  6. Mam pytanie o wymiary foremki, bo jest w przepisie napisane, że 2×35 cm…nie jest to błąd i wymiary powinny być inne ?

    1. Ilovebake says:

      Już poprawione :)

    2. Ciasto zrobione i wyszło dobre ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x