Mini serniczki z owocami na spodzie z ciasteczek oreo. Leciutkie, pyszne deserki, które przygotujesz w 15 minut.
Serniczki mają delikatną, kremową i wilgotną konsystencję.
Wierzch możesz posmarować serkiem mascarpone, Philadelphia w połączeniu z cukrem lub wykonać owocowy mus.
Uwielbiam je szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MINI SERNICZKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 serniczków
- 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 g budyniu śmietankowego w proszku
DODATKOWO
- 12 ciasteczek oreo
- ok. 150 g serka mascarpone
- ok. 200 g borówek, malin lub truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i układamy na dnie ciasteczko. Twaróg przekładamy do miseczki razem z jajkami, śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy i ponownie miksujemy. Wykładamy masę serową do papilotek, aż po same brzegi. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem smarujemy mascarpone i dekorujemy owocami.
Co mogę zrobić aby babeczkowe serniczki nie opadały? Ładnie wyrastają, a potem strasznie opadają…
Zależne jest do od napowietrzenia masy sernika. Można też piec serniczki z podstawionym na dole piekarnika naczyniem żaroodpornym wypełnionym do połowy wrzątkiem.
Moja sprawdzona porada to stopniowo zmniejszać temperaturę. Co minutę kilka stopni.
super przepis