Znajdź swój przepis

Brownie z truskawkami i kremem

25 czerwca, 2020

Niesamowicie czekoladowe brownie z truskawkami i kremem śmietankowym z odrobiną jogurtu. Połączenie ciężkiego brownie i lekkiego kremu z kawałkami owoców to hit tego lata.

Brownie z dużą ilością czekolady jest wilgotne, ciężkie i niesamowicie pyszne. Do tego dla kontrastu wykonałam krem na bazie śmietanki oraz jogurtu, który świetnie pasuje do truskawek.

Całość udekorowałam kawałkami truskawek, poza sezonem możesz użyć np. wiśni, brzoskwiń z puszki lub malin.

Brownie z truskawkami i kremem to pyszna propozycja i nie wymaga dużo pracy. Sam spód możesz wykonać nawet dzień wcześniej. Koniecznie wypróbuj w sezonie na truskawki.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

Brownie z truskawkami

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

  • 350 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, dużych
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki tortowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 300 g truskawek

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z cynamonem. Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, następnie dodajemy cukier oraz wanilię. Niewielkim strumieniem cały czas mieszając dodajemy mieszaninę czekolady. Na koniec dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min. Patyczek powinien być delikatnie oblepiany, ale nie surowym ciastem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy jogurt. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na spód brownie i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem dekorujemy kawałkami truskawek.

Brownie z truskawkami Brownie z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można pominąć warstwę kremu, a truskawki wrzucić na ciasto i tak upiec, by były zatopione w brownie?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij