Niesamowicie czekoladowe brownie z truskawkami i kremem śmietankowym z odrobiną jogurtu. Połączenie ciężkiego brownie i lekkiego kremu z kawałkami owoców to hit tego lata.
Brownie z dużą ilością czekolady jest wilgotne, ciężkie i niesamowicie pyszne. Do tego dla kontrastu wykonałam krem na bazie śmietanki oraz jogurtu, który świetnie pasuje do truskawek.
Całość udekorowałam kawałkami truskawek, poza sezonem możesz użyć np. wiśni, brzoskwiń z puszki lub malin.
Brownie z truskawkami i kremem to pyszna propozycja i nie wymaga dużo pracy. Sam spód możesz wykonać nawet dzień wcześniej. Koniecznie wypróbuj w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I KREMEM
SKŁADNIKI NA BROWNIE:
- 350 g masła
- 350 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek, dużych
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki tortowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 300 g truskawek
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z cynamonem. Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, następnie dodajemy cukier oraz wanilię. Niewielkim strumieniem cały czas mieszając dodajemy mieszaninę czekolady. Na koniec dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min. Patyczek powinien być delikatnie oblepiany, ale nie surowym ciastem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy jogurt. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na spód brownie i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem dekorujemy kawałkami truskawek.
Czy można pominąć warstwę kremu, a truskawki wrzucić na ciasto i tak upiec, by były zatopione w brownie?
tak :)