Znajdź swój przepis

Pierniczki brukowce

3 grudnia, 2014

Przepis na pierniczki brukowce skusił mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Pierniczki podczas pieczenia powiększają się i zaczynają się ze sobą stykać tworząc coś na kształt kostki brukowej. I to jest cały sekret nazwy. Moje pierniczki zaraz po upieczeniu lukrowałam i włożyłam na 1 dzień do szczelnie zamkniętej puszki z obierkami jabłka. Następnego dnia rozpływały się w ustach.

Pierniczki są bardzo korzenne, lekkie w konsystencji za sprawą sody, która spulchniła ciasto. Idealne pierniczki do wykonania na ostatnią chwilę przed świętami.

Oczywiście, im wcześniej zrobimy tym lepiej z każdym dniem nabiorą jeszcze lepszego smaku.

Ważne, aby do środka dodawać twardą marmoladę, która nie zawiera dużo soku. Inaczej będzie wyciekać, a w środku może być zakalec.

Przepis polecam osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi pierniczkami, które są twardawe. Te są miękkie, delikatne, słodkie i cudownie kruche z wierzchu za sprawą lukru.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.

pierniczki-brukowce-przepis-2

PIERNICZKI „BRUKOWCE” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: blaszka o wym. 35×40 cm

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 jajka, duże
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)

Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).

pierniczki-brukowce-przepis-1

pierniczki-brukowce-przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Coś musiałam zrobic źle :( ciasto wyszło twarde, było go mało, a w dodatku moje brukowce bardziej przypominają kamienie…
    A może dodałam za ciepły roztwór z miodu, masła i cukrów?

  2. Też coś zepsułam, bo ciasto wyszło bardzo suche, w piekarniku w ogóle nie rośnie, a połowę upiekłam pod przykryciem – też bez wyrośnięcia. jak robiłam kulki z marmoladą to wyłaziła bokami :(

  3. Butterfly92 says:

    właśnie robiłam i coś musiałam zepsuć, ponieważ nie mogłam w ogóle nałoży c marmoladki , bardziej smakowały jak pieguski niż jaki pierniczki :)

    1. Ilovebake says:

      czemu nie mogłaś?

  4. a marmolada się nie zepsuje po np. tygodniu leżakowania w piernikach?

    1. Ilovebake says:

      przetestowałam i u mnie się nie zepsuła, ale możesz pierniczki włożyć w szczelny pojemniku np. do lodówki lub innego chłodnego miejsca w domu :) pozdrawiam

  5. Mmm, wyglądają cudownie :)

  6. Wyglądają świetnie i na pewno też tak smakują! Skoro im wcześniej je zrobimy tym lepszy mają smak, to mogę piec je już teraz, czy jednak za wcześnie? Może trochę głupio pytam, ale jestem jeszcze laikiem w pieczeniu i wolę się upewnić. PS Cudowny blog, szkoda, że będąc na diecie nie mogę sobie pozwolić na większość tych cudowności;/

    1. Ilovebake says:

      Hej możesz spokojnie teraz zrobić i przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 2 miesięcy. Jeśli będą twarde włóż obierki jabłka i szybko zmiękną :)

  7. Szefowa W. says:

    Mam ten przepis w swoich zbiorach, jutro planuję je zrobić. :) Wyglądają pysznie!

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  8. Wspaniałe :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    1. Ilovebake says:

      koniecznie ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij