Babka jogurtowa z lukrem o wilgotnej, puszystej i delikatnej konsystencji. Błyskawiczna w przygotowaniu z kilku składników.
ZERKNIJ NA CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
W przypadku pieczenia babki warto pamiętać o dwóch podstawowych zasadach, aby uniknąć zakalca. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Druga zasada jak najmniej mieszamy składniki z jogurtem.
Dobrze ubite jajka na puszystą i gęstą masę oraz mieszanie tylko do połączenia składników (lepiej mieszać mniej niż więcej).
Babka długo zachowuje swoją świeżość i świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym.
Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta możesz polać babkę roztopioną białą czekoladą i wymieszaną odrobiną śmietanki kremówki.
Idealna babka na święta wielkanocne lub jako słodki dodatek do herbaty lub kawy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIELKANOC

BABKA JOGURTOWA
SKŁADNIKI:
- 170 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 350 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml oleju np. rzepakowego
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
LUKIER
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto powinno być w temp. pokojowej.
Keksówkę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Na koniec w 3 – 4 porcjach mieszając łyżką lub szpatułką dodajemy mąkę na przemian z jogurtem (dodawanie składników kończymy na mące). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia w formie. Cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sok z cytryny i wodę. Dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.

Czy zamiast cukru waniliowego można dodać olejek waniliowy
Tak :)
Czy zamiast jogurtu można dodać maślankę.
W tym wypadku lepiej dodać jogurt :)
A jeszcze mam pytanie, czy do ciasta dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia czy półtora łyżeczki?
Półtora łyżeczki :)
Jogurt do ciasta ma być gęsty, czy nie ma to znaczenia?
Moze byc naturalny lub grecki :)
Czy do ciasta można dodać świeże maliny? Jeżeli tak, to czy mają być obtoczone w mące?
Mozna dodac, ale na wierzch ciasta :) warto obtoczyć w mące
Babka przepyszna 🙂
A można zamiast jogurtu dać np Serki homogenizowane? Bo akurat mam dużo 🤔
Tak, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru :)