Znajdź swój przepis

Babka jogurtowa z lukrem

8 lutego, 2023

Babka jogurtowa z lukrem o wilgotnej, puszystej i delikatnej konsystencji. Błyskawiczna w przygotowaniu z kilku składników.

ZERKNIJ NA CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI.

W przypadku pieczenia babki warto pamiętać o dwóch podstawowych zasadach, aby uniknąć zakalca. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Druga zasada jak najmniej mieszamy składniki z jogurtem. Dobrze ubite jajka na puszystą i gęstą masę oraz mieszanie tylko do połączenia składników (lepiej mieszać mniej niż więcej).

Babka długo zachowuje swoją świeżość i świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta możesz polać babkę roztopioną białą czekoladą i wymieszaną odrobiną śmietanki kremówki.

Idealna babka na Święta Wielkanocne, do herbaty lub kawy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIELKANOC.

babka jogurtowa

BABKA JOGURTOWA

SKŁADNIKI:

  • 170 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

LUKIER

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto powinno być w temp. pokojowej.

Keksówkę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Na koniec w 3 – 4 porcjach mieszając łyżką lub szpatułką dodajemy mąkę na przemian z jogurtem (dodawanie składników kończymy na mące). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia w formie. Cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sok z cytryny i wodę. Dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.

babka jogurtowa

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast cukru waniliowego można dodać olejek waniliowy

  2. Czy zamiast jogurtu można dodać maślankę.

    1. W tym wypadku lepiej dodać jogurt :)

  3. A jeszcze mam pytanie, czy do ciasta dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia czy półtora łyżeczki?

    1. Półtora łyżeczki :)

  4. Jogurt do ciasta ma być gęsty, czy nie ma to znaczenia?

    1. Moze byc naturalny lub grecki :)

  5. Czy do ciasta można dodać świeże maliny? Jeżeli tak, to czy mają być obtoczone w mące?

    1. Mozna dodac, ale na wierzch ciasta :) warto obtoczyć w mące

  6. Babka przepyszna 🙂

  7. Angelika says:

    A można zamiast jogurtu dać np Serki homogenizowane? Bo akurat mam dużo 🤔

    1. Tak, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x