Znajdź swój przepis

Zupa gołąbkowa

7 lutego, 2023

Zupa gołąbkowa to przepis inspirowany tradycyjnymi polskimi gołąbkami. Zupa z kapustą, mięsem mielonym i ryżem.

Zupa jest treściwa, sycąca i wystarczy jedna miseczka, aby poczuć się najedzonym.

Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników. Zamiast ryżu możesz dodać drobno pokrojone ziemniaki, a sezonie wiosennym warto dodać młode ziemniaczki.

Jeśli nie chcesz dodawać do zupy mięsa mielonego warto wtedy dodać dobrą wiejską kiełbasę pokrojoną na półplasterki.

W zimie idealna zupa rozgrzewająca. Natomiast na wiosnę można ją przygotować z młodej kapusty.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA ZUPY.

zupa gołąbkowa

ZUPA GOŁĄBKOWA

SKŁADNIKI:

  • 400 g mięsa mielonego np. łopatki wieprzowej lub szynki
  • 500 g kapusty białej lub włoskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 woreczek suchego ryżu
  • 2,5 l bulionu lub rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól oraz pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na półplasterki por, startą na dużych oczkach marchew oraz mięso mielone. Podsmażamy z papryką słodką w proszku oraz 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, aż do lekkiego zarumienienia mięsa. Zalewamy gorącym bulionem i dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, suchy ryż oraz listki laurowe z kulkami ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości kapusty i ryżu. Na koniec dodajemy posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat. Dodajemy przyprawy: cukier, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z posiekanym koperkiem.

zupa gołąbkowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x