Zupa gołąbkowa to przepis inspirowany tradycyjnymi polskimi gołąbkami. Zupa z kapustą, mięsem mielonym i ryżem.
Zupa jest treściwa, sycąca i wystarczy jedna miseczka, aby poczuć się najedzonym.
Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników. Zamiast ryżu możesz dodać drobno pokrojone ziemniaki, a sezonie wiosennym warto dodać młode ziemniaczki.
Jeśli nie chcesz dodawać do zupy mięsa mielonego warto wtedy dodać dobrą wiejską kiełbasę pokrojoną na półplasterki.
W zimie idealna zupa rozgrzewająca. Natomiast na wiosnę można ją przygotować z młodej kapusty.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA ZUPY.

ZUPA GOŁĄBKOWA
SKŁADNIKI:
- 400 g mięsa mielonego np. łopatki wieprzowej lub szynki
- 500 g kapusty białej lub włoskiej
- 1 duża marchewka
- 1 por
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 woreczek suchego ryżu
- 2,5 l bulionu lub rosołu
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na półplasterki por, startą na dużych oczkach marchew oraz mięso mielone. Podsmażamy z papryką słodką w proszku oraz 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, aż do lekkiego zarumienienia mięsa. Zalewamy gorącym bulionem i dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, suchy ryż oraz listki laurowe z kulkami ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości kapusty i ryżu. Na koniec dodajemy posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat. Dodajemy przyprawy: cukier, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z posiekanym koperkiem.
