Zupa jarzynowa z ciecierzycą i makaronem oraz marchewką i selerem. Przepyszna, zdrowa i sycącą zupa, którą możesz podawać latem lub zimą.
Zupa jarzynowa to doskonała propozycja na szybki obiad w mniej niż 30 minut. Ciecierzyca to roślinne źródło białka, które zastępuje mięso.
Mnóstwo warzyw sprawia, że zupa jarzynowa z ciecierzycą może być podawana dzieciom jako pełnowartościowy posiłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy zupy.
REKLAMA:
ZUPA JARZYNOWA Z CIECIERZYCĄ I MAKARONEM
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 małej główki selera korzeniowego
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 1/2 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g ugotowanego makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebulkę przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera oraz ziemniaki i podsmażamy przez 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną ciecierzycę. Śmietanę mieszamy z 1 – 2 łyżkami zupy i szybko mieszamy. Dodajemy ponownie zupę i znowu mieszamy. Wlewamy mieszaninę do zupy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki.
Czy makaron można gotować w zupie?
Lepiej oddzielnie :)
Czy waga ciecierzycy jest po ugotowaniu?Ile to byłoby mniej więcej suchej?pozdrawiam
Jest to waga ugotowanej. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki ciecierzycy.