Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem będzie doskonałą propozycją na Wielkanoc. Lekko pikantna, treściwa i sycąca.
W wersji nieco lżejszej można ugotować na bulionie drobiowym bez dodatku żeberek.
Świetnie smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem, kromką świeżego chleba i obsypana na wierzchu szczypiorkiem.
Zupa sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne, równie dobrze może być podawana na obiad.
Przepis jest szybki, prosty i do tego zupa jest wyrazista w smaku tak jak lubię.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ZUPA CHRZANOWA
SKŁADNIKI:
- 200 g wędzonych żeberek, kawałek boczku lub kości wieprzowych
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 1 mała marchewka
- 4 białe kiełbaski, surowe
- 4 średnie ziemniaki
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka chrzanu
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku o grubym dnie roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażamy ok. 1 – 2 minuty. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażymy ok. 5 minut. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, żeberka, startą na tarce marchewkę, surową kiełbaskę i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości ziemniaków ok. 15 – 20 minut. Majeranek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Kwaśną śmietanę mieszamy z przesianą mąką, następnie mieszamy z 3 – 4 łyżkami zupy. Wlewamy do zupy cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną na plasterki kiełbaską z zupy.
Po 15 minutach gotowania, żeberka nadal twarde!
Żeberka dajemy dla smaku do wywaru