Znajdź swój przepis

Zupa chrzanowa

28 marca, 2023

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem będzie doskonałą propozycją na Wielkanoc. Lekko pikantna, treściwa i sycąca.

W wersji nieco lżejszej można ugotować na bulionie drobiowym bez dodatku żeberek.

Świetnie smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem, kromką świeżego chleba i obsypana na wierzchu szczypiorkiem.

Zupa sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne, równie dobrze może być podawana na obiad.

Przepis jest szybki, prosty i do tego zupa jest wyrazista w smaku tak jak lubię.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ZUPA CHŁOPSKI GARNEK

ZUPA KALAFIOROWA Z SERKIEM

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

zupa chrzanowa

ZUPA CHRZANOWA

SKŁADNIKI:

  • 200 g wędzonych żeberek, kawałek boczku lub kości wieprzowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 mała marchewka
  • 4 białe kiełbaski, surowe
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

W garnku o grubym dnie roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażamy ok. 1 – 2 minuty. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej smażymy ok. 5 minut. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, żeberka, startą na tarce marchewkę, surową kiełbaskę i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości ziemniaków ok. 15 – 20 minut. Majeranek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Kwaśną śmietanę mieszamy z przesianą mąką, następnie mieszamy z 3 – 4 łyżkami zupy. Wlewamy do zupy cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną na plasterki kiełbaską z zupy.

zupa chrzanowa
zupa chrzanowa

Dołącz do dyskusji

  1. Po 15 minutach gotowania, żeberka nadal twarde!

    1. Żeberka dajemy dla smaku do wywaru

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij