Znajdź swój przepis

Babka migdałowa na oleju

30 marca, 2023
REKLAMA:

Przepyszna babka migdałowa na oleju rzepakowym, która jest o wiele lżejsza i delikatniejsza niż ta przygotowana na maśle. Olej jest świetnym zamiennikiem w tym przepisie masła, ponieważ babka wychodzi o wiele wyższa i konsystencja jest bardziej puszysta.

Olej świetnie nawilża ciasto razem ze zmielonymi migdałami, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość.

W przepisach warto zamienić masło na olej nie tylko ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowe, które chronią nasze serce. Pozbywamy się również tłuszczy zwierzęcych, olej nie zmienia smaku ciasta i jest wegański i przede wszystkim tańszy.

Babka będzie słodkim akcentem nadchodzących świąt Wielkanocnych.

Więcej informacji znajdziesz TUTAJ

babka migdałowa

BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g zmielonych płatków migdałowych lub mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub esencji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na babkę smarujemy lekko olejem i obsypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt migdałowy. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie delikatnie wyciągamy i polewamy lukrem, oprószamy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Sfinansowano z Funduszy Promocji Roślin Oleistych

babka migdałowa na oleju
babka migdałowa na oleju

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij