Przepyszna babka migdałowa na oleju rzepakowym, która jest o wiele lżejsza i delikatniejsza niż ta przygotowana na maśle. Olej jest świetnym zamiennikiem w tym przepisie masła, ponieważ babka wychodzi o wiele wyższa i konsystencja jest bardziej puszysta.
Olej świetnie nawilża ciasto razem ze zmielonymi migdałami, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość.
W przepisach warto zamienić masło na olej nie tylko ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowe, które chronią nasze serce. Pozbywamy się również tłuszczy zwierzęcych, olej nie zmienia smaku ciasta i jest wegański i przede wszystkim tańszy.
Babka będzie słodkim akcentem nadchodzących świąt Wielkanocnych.
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU
SKŁADNIKI:
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g zmielonych płatków migdałowych lub mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub esencji
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę smarujemy lekko olejem i obsypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt migdałowy. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie delikatnie wyciągamy i polewamy lukrem, oprószamy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Sfinansowano z Funduszy Promocji Roślin Oleistych