Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe bez mąki

18 kwietnia, 2024

Muffinki czekoladowe bez mąki z bananami, masłem orzechowym i kakao. Proste, pyszne i niesamowicie wilgotne muffiny.

Muffinki są sycące, czuć w nich masło orzechowe i banany. Świetne do zabrania na piknik, do pracy lub na deser.

Babeczki można udekorować po upieczeniu owocami np. malinami lub truskawkami.

Długo zachowują świeżość i będą świetne dla osób, które musiały z diety wyeliminować mąkę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI

CIASTO BANANOWE Z CZEKOLADĄ

CIASTA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 – 10 muffinek

  • 3 miękkie banany
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki masła orzechowego, gładkiego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 3 – 4 łyżki posypki czekoladowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Miękkie banany rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, masło orzechowe oraz miód. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Na koniec dodajemy cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodą, wierzch muffinek smarujemy czekoladą i obsypujemy posypką.

muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x