Muffinki czekoladowe bez mąki z bananami, masłem orzechowym i kakao. Proste, pyszne i niesamowicie wilgotne muffiny.
Muffinki są sycące, czuć w nich masło orzechowe i banany. Świetne do zabrania na piknik, do pracy lub na deser.
Babeczki można udekorować po upieczeniu owocami np. malinami lub truskawkami.
Długo zachowują świeżość i będą świetne dla osób, które musiały z diety wyeliminować mąkę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
MUFFINKI CZEKOLADOWE BEZ MĄKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 – 10 muffinek
- 3 miękkie banany
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki masła orzechowego, gładkiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 3 – 4 łyżki posypki czekoladowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Miękkie banany rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, masło orzechowe oraz miód. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Na koniec dodajemy cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodą, wierzch muffinek smarujemy czekoladą i obsypujemy posypką.