Ciasto leśny mech z owocami i kremem śmietankowym idealne na majówkę. Pyszne, wiosenne ciasto o intensywnym zielonym kolorze, dzięki zmiksowaniu liści szpinaku.
Ciasto przygotowane jest z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki temu jest wilgotne, puszyste i nie zmienia smaku. Szpinak jest zupełnie nie wyczuwalny, a dzięki niemu mamy cudowny i soczysty kolor zielony.
Olej rzepakowy jest świetnym zamiennikiem masła w ciastach, muffinkach i wypiekach drożdżowych. Zamieniamy go w proporcji 100 g masła na 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego. W przypadku margaryny 200 g na 1 szklankę oleju.
Olej jest nie tylko tańszym zamiennikiem, ale ciasta będą miały bardziej puszystą i lekką konsystencję. Doskonale będzie pasował do letnich wypieków z owocami np. truskawkami.
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
Więcej informacji i przepisów znajdziesz wchodząc na stronę pokochajolejrzepakowy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

CIASTO LEŚNY MECH Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka śmietankowego zmielonego
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- owoce na wierzch ciasta np. truskawki, borówki, maliny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 20 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak myjemy, pozbywamy się łodyżek i siekamy nożem na drobne kawałki. Przekładamy do miseczki, wlewamy ok. 50 ml oleju i miksujemy na gładki mus.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut. Następnie zmniejszając obroty miksera do minimum wlewamy olej oraz mus ze szpinaku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i chwilkę miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wierzch lekko ścinamy z czego wykonujemy kruszonkę na wierzch. Dalej ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy i wykonujemy krem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę prosto z lodówki razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią i wykładamy pozostały krem. Wierzch obsypujemy kruszonką z ciasta szpinakowego. Gotowe wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.
#FunduszePromocji


