Chlebek bananowy z orzechami to świetny pomysł na wykorzystanie miękkich bananów. Ciasto jest mięciutkie, słodkie z chrupiącymi orzechami na wierzchu.
Chlebek wykonujemy bez użycia miksera. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi.
Długo zachowuje świeżość i wilgotność, dzięki dodaniu bananów. Do środka można dodać suszoną żurawinę, czekoladę lub kawałki orzechów.
Szybki, prosty przepis z kilku składników.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
- 4 średnie banany, mocno dojrzałe
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 80 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, olej, miód oraz cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wprost do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Łyżką mieszamy tylko do połączenia nie dłużej.
Formę o wymiarach ok. 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i obsypujemy wierzch orzechami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i kroimy na kawałki.
Ciasto pyszne, aromatyczne i wilgotne. Zdecydowanie do powtórzenia