Znajdź swój przepis

Mazurek pistacjowy

24 marca, 2024

Mazurek pistacjowy na kruchym spodzie z kremem pistacjowym z dodatkiem białej czekolady. Przepyszny, lekki mazurek idealny na Wielkanoc.

Spód mazurka po upieczeniu można lekko posmarować dżemem malinowym lub wyłożyć frużelinę wiśniową. Owoce przełamią słodki smak kremu.

Spód jest kruchy, leciutki i można go przygotować dzień wcześniej i kolejnego już wypiekać. Kuleczki można zastąpić np. kratką, wałeczkami lub rozwałkować i wykrawać foremkami.

Mazurek cudownie smakuje z mini bezami oraz owocami np. truskawkami, malinami lub posiekanymi migdałami lub pistacji.

Cudowny, kremowy i wiosenny wypiek na Wielkanoc.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK CYTRYNOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

mazurek pistacjowy

MAZUREK PISTACJOWY

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki kremu pistacjowego
  • 50 g rozdrobnionych pistacji

DODATKOWO

  • mini bezy oraz owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Dno formy wylepiamy 3/4 ciasta i wyrównujemy wałeczkiem lub szklanką. Z pozostałego ciasta wykonujemy kuleczki, które układamy jedna obok drugiej na bokach. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą. Następnie dodajemy krem pistacjowy oraz orzechy i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wypełniamy środek mazurka. Dekorujemy mini bezami oraz świeżymi owocami.

mazurek pistacjowy
mazurek pistacjowy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x