Znajdź swój przepis

Mazurek kajmakowy

14 marca, 2024

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście z orzechami, skórką pomarańczową i czekoladą. Tradycyjny mazurek, który podajemy na świątecznym stole wielkanocnym.

Spód mazurka jest wykonany z ciasta kruchego, który można dodatkowo posmarować powidłami, dżemem malinowym lub konfiturą z róży.

Wierzch można dowolnie udekorować orzechami, skórką kandyzowaną, czekoladą i bezikami.

Jeden z moich ulubionych mazurków wielkanocnych.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

MAZUREK CYTRYNOWY

MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

MAZUREK CZEKOLADOWY

mazurek kajmakowy

MAZUREK KAJMAKOWY

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 250 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 3 zimne żółtka
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów np. włoskich
  • ok. 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • ok. 50 g startej białej czekolady
  • ok. 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto.
Kawałkami wykładamy spód formy i lekko wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem całe ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do wystudzenia.
Wierzch smarujemy kajmakiem, boki obsypujemy zmielonymi orzechami (wcześniej można lekko podprażyć na suchej patelni). Dekorujemy skórką pomarańczową, roztopioną czekoladą, kajmakiem i startą białą czekoladą.

mazurek kajmakowy
mazurek kajmakowy

Dołącz do dyskusji

  1. W tym roku odważyłam się sama piec ciasta na święta, bo mam akurat nowy mikser ariete. I dobrze, bo wyszedł mi pyszny mazurek i babka marmurkowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij