Mazurek kajmakowy na kruchym cieście z orzechami, skórką pomarańczową i czekoladą. Tradycyjny mazurek, który podajemy na świątecznym stole wielkanocnym.
Spód mazurka jest wykonany z ciasta kruchego, który można dodatkowo posmarować powidłami, dżemem malinowym lub konfiturą z róży.
Wierzch można dowolnie udekorować orzechami, skórką kandyzowaną, czekoladą i bezikami.
Jeden z moich ulubionych mazurków wielkanocnych.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
MAZUREK KAJMAKOWY
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 3 zimne żółtka
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów np. włoskich
- ok. 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
- ok. 50 g startej białej czekolady
- ok. 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto.
Kawałkami wykładamy spód formy i lekko wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem całe ciasto. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do wystudzenia.
Wierzch smarujemy kajmakiem, boki obsypujemy zmielonymi orzechami (wcześniej można lekko podprażyć na suchej patelni). Dekorujemy skórką pomarańczową, roztopioną czekoladą, kajmakiem i startą białą czekoladą.
W tym roku odważyłam się sama piec ciasta na święta, bo mam akurat nowy mikser ariete. I dobrze, bo wyszedł mi pyszny mazurek i babka marmurkowa