Delikatny i kruchy mazurek kokosowy z białą czekoladą oraz dżemem porzeczkowym. Pyszna propozycja na świąteczny stół wielkanocny.
Spód mazurka to kruche ciasto udekorowane na bokach wycinanymi foremkami ciasteczkami w kształcie kwiatuszków. Natomiast możesz użyć dowolnych foremek o innym kształcie. Ważne, aby nie były za duże, ponieważ będą zajmować zbyt dużo miejsca.
Wierzch to leciutki i delikatny krem z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Całość oprószona wiórkami kokosowymi, udekorowana chipsami kokosowymi i jajeczkami czekoladowymi.
Do przełamania smaku warto użyć dżemu porzeczkowego, malinowego lub wiśniowego. Możesz również wykonać frużelinę owocową.
Mazurek kokosowy z białą czekoladą jest przepyszny i pięknie prezentuj się na stole. Prosty przepis z kilku składników.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki.
MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 zimne żółtko
- 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany 18%
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 200 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, maliny lub wiśni
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko i śmietanę. Szybko siekamy nożem, następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta na kształt formy (u mnie silikonowa forma do tarty o średnicy 26 cm). Nadmiar ciasta ścinamy nożem i nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy niewielką foremką do ciasteczek dowolny kształt. Układamy powykrawane ciasteczka naokoło ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy spód dżemem. Białą czekoladę przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Wykładamy krem na dżem i równomiernie rozprowadzamy, oprószamy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy chipsami kokosowymi oraz czekoladowymi jajeczkami.
Pytanie czy serek mascarpone ma być z lodówki i masa bardzo zimna czy w temperaturze pokojowej.
Nie ma znaczenia :)
Przepraszam, ale na zdjęciu masa wygląda na zwarzoną, widać nawet jak podchodzi wodą (na brzegach, między kwiatkami). Czy to na pewno ma tak wyglądać? Przepis wydaje się bardzo fajny, ale trochę mnie to zniechęca. Może mleczna lub gorzka czekolada lepiej by się tu sprawdziła…
To nie zwarzenie tylko mazurek zbyt dlugo przeleżał w cieplym pomieszczeniu. Zapomnialam go wlozyc na czas do lodówki.
Czy biała czekoladę można zastąpić gorzką lub mix gorzką mleczna? I zachować proporcje?
Tak :)