Banalnie prosta babka pomarańczowa, z którą podczas przygotowania nie ma żadnych problemów. W smaku jest mocno pomarańczowa, aromatyczna i wilgotna. Zachowuje swoją świeżość nawet przez tydzień owinięta folią, aby nie wyschła. Polecam na Wielkanoc.
BABKA POMARAŃCZOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki cukru
- 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Babka jest wspaniała !!! Od kilku lat piekę ja na Wielkanoc. A dziś przyjeżdżają znajomi i też ją piekę.
Babkę piekę w 180 st.C przez 60 min., absolutnie trzeba sprawdzić patyczkiem. Każdy piekarnik jest inny. Piekę bez termoobiegu.
Czyli masła nie rozpuszczamy w garnku tylko wyciągamy z lodówki ?
tak, musi być w temp. pokojowej
Dzięki! Będę testować przepis na święta
Pyszna rewelacyjna babka. Wyszła za pierwszym razem wg przepisu. Dziękuję ???? bo to już kolejne ciacho, które mi się udało z tego bloga.
Tu pełna babka. Tylko niewiem dlaczego upiekla się dookoła a w środku wpłynęła mi surowa masa i piekłem tak jak się powinno. Może jakaś podpowiedź ????
Trzeba było dalej pięć do suchego patyczka :)
Tak tylko że góra już mi się zabardzo przypiekla
Może to jaki problem piekarnikiem?
Przepis wyglądał super i też zrobiłam – miksowało sie idealnie, masa wyglądała bardzo ładnie, a porcja dosyć duża więc rozlałam na dwie formy. Kilka razy w ciągu pieczenia włożyłam coś do piekarnika i wyjęłam. Po wyjęciu form na zewnatrz aby sprawdzić patyczkiem, czy już są gotowe przypomniałam sobie, że trzeba je zostawić w piekarniku do schłodzenia. Po wyjęciu i rozkrojeniu (jak już było letnie) widziałam, że babka opadła i widać zbitą dolną część. Myślisz, że powodem jest zbyt szybkie schłodzenie? Co mogę zrobić inaczej następnym razem? Pomimo wszystko, w smaku pyszna i upieczona (nie zakalcowa, masa nie jest surowa).
przepyszna babka, wysza idealnie, bardzo dziekuje za przepis :)
Super :)
Pyszna babka, miękka, ładny kolor. Robiłam w keksówce.
a mi wyszedl zakalec, czesto jak robie dokladnie jak w przepisie to nie wyjdzie, najlepiej robic na swoj rozum, a ewntualnie z innych przepisow podchwycic ciekawy pomysl:)
Niestety, mnie się nie udała. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, a to nie pierwsza babka wykonana przeze mnie :-( wyrosła jak szalona, a potem równie spektakularnie opadła :-(
Nie mam pojęcia jaka przyczyną….
Pycha! Dziękuję za przepis. Ja zrobiłam do niej lukier cytrynowy i jest bomba. Wspaniała, wilgotna i mocno pomarańczowa, a do tego z dodatkiem masła a nie margaryny lub oleju. Polecam wszystkim. To była moja pierwsza babka w życiu ;)
Bardzo smaczna babka, dziękuję za pyszny przepis ! :) Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo smaczna babka. Dziękuję za przepis ! :)