Dzisiaj kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a wczoraj było kruche z bezą i rabarbarem. Sezon w pełni i trzeba jak najwięcej w niego korzystać. Jeśli miałabym Ci napisać, które ciasto kruche jest lepsze z budyniem lub bezą to moja odpowiedź brzmi: nie wiem. Oba przepisy są smaczne i każde zawiera kuszące smaki. Z jednej strony budyń i rabarbar, a na to kruszonka. Natomiast z drugiej kruche ciasto, rabarbar i beza. Wybaczcie, ale nie potrafię wybrać.
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, który dzisiaj Ci prezentuję jest w wersji ekspresowej bez budyniu domowej roboty, ale jeśli masz swój ulubiony przepis możesz zastąpić gotowy tym w wersji samodzielnie wykonanej. Białka, które zostaną Ci z tego przepisu możesz wykorzystać na wersję kruchego z bezą. Wtedy nic się nie marnuje.
Ciasto jest proste, szybkie i wykorzystuje rabarbar, który możemy pokroić i zamrozić, aby poza sezonem również korzystać z jego smaku.
Budyń bardzo fajnie współgra z kruchym ciastem, dzięki czemu mamy chrupkość, kremową konsystencję budyniu i lekko kwaśny rabarbar, który po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Cudowne letnie ciasto.
TUTAJ znajdziesz przepis na kruche ciasto z bezą i rabarbarem.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 2 x 40 g budyniu waniliowego
- 800 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto można wykonać w malakserze, wystarczy włożyć wszystkie składniki i miksować, aż powstanie kruszonka. Następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Dzisiaj zrobione😊pierwszy rabarbar w tym sezonie! Ciasto proste i pyszne.
Czy mrożony rabarbar trzeba rozmrozić
nie :)
Czy rabarbar trzeba obrać?
Nie ma takiej potrzeby
Ciekawi mnie dlaczego nie podpiekamy spodu. Wydaje mi się, że po upieczeniu ciasta spód jest niedopieczony, lekko surowy.
mozesz lekko podpiec to nie problem
Dzień dobry, 1 szklanka mąki to u Pani ile gram?
używam szklanki o pojemności 250 ml
Dziękuje
Czy budyń ma być wystudzony, zimny czy lekko ciepły? Z góry dziękuję za odp:)
Ciasto wyszło przepychota, rewelacja :) dziękuję za przepis!
Może być gorący, ale najlepiej już lekko ostudzony :)
Jutro będę piekła i mam pytanie: piec w 180 stopniach góra-dół?
Dokładnie :)
Robiłam już parę razy z różnymi owocami i zawsze jest przepyszne. Cały sekret tkwi (przynajmniej dla mnie :)w niesamowicie pysznym cieście. Najdziwniejsze, że tak łatwo i szybko się je robi. Bardzo dziękuję za przepis. Jutro skorzystam z przepisu na placki z jabłek :) Pozdrawiam. Jeden z najlepszych blogów, z których korzystam !
Dzięki wielkie za komentarz i mam nadzieje, że zobacz jakiś jeden Twój wypiek na zdjęciu :) pozdrawiam