Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z wiśniami

2 maja, 2018

Przepyszny, intensywny tort czekoladowy z wiśniami i bezami. Dosyć ciężki, mocno czekoladowy z warstwą wiśniową. Rewelacyjny przepis na tort urodzinowy.

Ciasto czekoladowe jest mocne w smaku, wilgotne i do tego z dużą ilością kakao i kawy. Nie trzeba go dodatkowo nasączać ponczem jest już wystarczająco nawilżone. Rewelacyjnie sprawdza się jako baza pod tort i nie jest bardzo słodkie.

Mus czekoladowy jest dziecinnie prosty do wykonania. Wystarczy roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać ze sztywną bitą śmietaną. Dodatkowo dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru, aby nie był za gorzki. W ten sposób mus jest słodziutki i fajnie kontrastuje z ciastem czekoladowym i wiśniami.

Jedna warstwa jest z dodatkiem pokruszonych małych bezików. Ja swoje wykorzystałam z przepisu na beziki wegańskie, które znajdziesz TUTAJ. Natomiast możesz kupić gotowe ze sklepu w różnych smakach.

Druga warstwa jest z dodatkiem wiśni zatopionych w galaretce. Wiśnie mogą być mrożone, świeże (lekko podgotowane) lub ze słoika. Jeśli lubisz możesz je zostawić na noc w alkoholu lub nalewce.

Tort czekoladowy z wiśniami na pewno będzie smakował dla osób, które uwielbiają mocne czekoladowe smaki i do tego przepadają za dość ciężkimi tortami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml kawy, gorącej bez fusów
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 400 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • ok. 100 g małych bezików

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kawy) powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do miseczki. W większym naczyniu mieszamy razem maślankę, olej, jajka, cukry oraz sól. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Cały czas mieszając szpatułką lub dużą łyżką drewnianą wlewamy stopniowo gorącą kawę. Tortownicę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy nierówny wierzch ciasta (zostawiamy na później). Przekrawamy na trzy części.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy, aż zacznie tężeć. Następnie dodajemy wiśnie.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodą i zostawiamy do wystudzenia (musi być jeszcze płynna). Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Delikatnie łączymy z roztopioną czekoladą.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy. Wykładamy niedużą ilość musu czekoladowego. Następnie wykładamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Wkładamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie wykładamy ponownie mus. Przykrywamy drugim blatem i ponownie nieduża ilość kremu, następnie pokruszone bezy oraz ponownie mus. Przykrywamy trzecim blatem i wkładamy do lodówki na około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i smarujemy pozostałym musem boki oraz wierzch ciasta. Z odkrojonej góry ciasta, która została dekorujemy wierzch ciasta krusząc je na małe kawałeczki. Tort możemy schłodzić przez 1 godz. w lodówce.

tort czekoladowy tort czekoladowy tort czekoladowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy blaty można dodatkowo delikatnie nasączyć wiśniówka lub amaretto ? ????

    1. W tym przepisie nie, bo samo ciasto jest wilgotne.

  2. Czym mogę zastąpić kawę?

    1. aneta Autor says:

      Jesli chodzi o ciasto to można zastąpić np. kawą zbożową

  3. Magdalena says:

    Czy tort jest na tyle stabilny aby go potrm tynkować? ☺️

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Czy beziki nie miękną? Zabezpieczać je jakoś czy pozostają kruche :)

    1. aneta Autor says:

      Z czasem miękną, dlatego warto tort szybko zjadac :)

  5. Małgorzata says:

    Czy można zrobić bez kawy lub czym ją zastąpić, tort ma być dla dzieci

    1. aneta Autor says:

      Tego ciasta nie można zrobić bez kawy. Można go zastąpić zwykłym kakaowym biszkoptem.

  6. aneta Autor says:

    z czasem zmiękną :)

  7. Przepis super a tort obłędny. Wyszedł mi taki jak ze zdjęcia

  8. Czy można zamienić maślankę lub kefir jogurtem naturalnym ? Wszystko mam ,tylko tego kefiru brak i się zastanawiam czym by tu zastąpić ????

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie zmieniamy.

  9. Czy można czekoladę rozpuścić w śmietanie i schłodzić cała noc, a następnie ubić?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  10. Witam, czy do tego tortu można zrobić zwykły biszkopt czekoladowy? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  11. Czy można zastąpić kefir kwaśna śmietana 12

    1. lepiej nie zmieniać :)

  12. Mam pytanie, jak długo mogę przechowywać samo ciasto przed złożeniem tortu? I w jakich warunkach? Już kiedyś robiłam to ciasto ale skladalam na drugi dzień i zastanawiam się czy wytrzyma 2-3 dni. Pozdrawiam ????

    1. aneta Autor says:

      Spokojnie wytrzyma dwa dni w lodówce :)

    2. aneta Autor says:

      Dwa dni na pewno może postać :)

  13. Robiłam dzisiaj torcik,niestety ciasto już w piekarniku bardzo wyrosło na samym środku.Mialam możliwość przekrojeniu ciasta tylko na dwie części,czy mogę jakaś rade co złe zrobiłam?

    1. Dziękuję za szybką odpowiedź ????

  14. Witam,
    Czy mogę to ciasto upiec w rancie? Jeżeli tak, to chciałabym blaty o średnicy 16 cm, czy powinnam wtedy zmniejszyć proporcje składników?

    1. aneta Autor says:

      niestety samo ciasto musisz upiec w tortownicy bo się wyleje

    2. Już teraz wiem???? Do rantu się nie nadaje???? a szkoda bo miałam ochotę zamiast blatów biszkoptowych dać to ciasto do tortu

  15. Czy można czymś zastąpić beziki ?

    1. aneta Autor says:

      mozesz wykonać po prostu bez nich :)

  16. Agnieszka says:

    Tort jest przepyszny! Jak dla mnie najlepszy jaki jadłam a trochę ich było ???? robię go na każde urodziny i zrobiego go na święta. Nie ma osoby która nie zachwycalaby się tym tortem. Dziękuję za przepis ????

    1. aneta Autor says:

      Super :)

  17. Czy te blaty mogę upiec parę dni wcześniej jak biszkopt czy się zepsuje? Dziękuję ????

    1. aneta Autor says:

      Można :)

  18. Witam jestem początkująca i chciałabym zrobić taki tort na przyjęcie rodzinne :) Czy mus może być położony pod masę cukrową?

    1. Ilovebake says:

      może :)

  19. maryna1993 says:

    Tort przepyszny, ale za każdym razem mam ogromny problem z musem czekoladowym. Kiedy ubitą kremówkę łączę z roztopioną czekoladą, cała masa w jedną chwilę robi się strasznie gęsta i wręcz niemożliwa do rozsmarowania. Próbowałam trzymać ją przed nałożeniem na blat ciasta w temperaturze pokojowej, ale nic to nie daje. Masa jest pyszna, ale zupełnie nie wiem jak mam sobie z nią poradzić, aby sprawnie ją rozsmarować na blatach ciasta oraz po bokach i na wierzchu. Dodam, że postępuję zgodnie z przepisem. Zupełnie nie wiem co robię źle…..

    Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki.

    1. Ilovebake says:

      Jeśli jest za gęsty następnym razem zwiększ ilość kremówki :)

    2. Ja zawsze daje tylko 2 tabliczki czekolady, nie smaruje boków tortu wiec mi wystarcza

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x