Przepyszny, intensywny tort czekoladowy z wiśniami i bezami. Dosyć ciężki, mocno czekoladowy z warstwą wiśniową. Rewelacyjny przepis na tort urodzinowy.
Ciasto czekoladowe jest mocne w smaku, wilgotne i do tego z dużą ilością kakao i kawy. Nie trzeba go dodatkowo nasączać ponczem jest już wystarczająco nawilżone. Rewelacyjnie sprawdza się jako baza pod tort i nie jest bardzo słodkie.
Mus czekoladowy jest dziecinnie prosty do wykonania. Wystarczy roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać ze sztywną bitą śmietaną. Dodatkowo dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru, aby nie był za gorzki. W ten sposób mus jest słodziutki i fajnie kontrastuje z ciastem czekoladowym i wiśniami.
Jedna warstwa jest z dodatkiem pokruszonych małych bezików. Ja swoje wykorzystałam z przepisu na beziki wegańskie, które znajdziesz TUTAJ. Natomiast możesz kupić gotowe ze sklepu w różnych smakach.
Druga warstwa jest z dodatkiem wiśni zatopionych w galaretce. Wiśnie mogą być mrożone, świeże (lekko podgotowane) lub ze słoika. Jeśli lubisz możesz je zostawić na noc w alkoholu lub nalewce.
Tort czekoladowy z wiśniami na pewno będzie smakował dla osób, które uwielbiają mocne czekoladowe smaki i do tego przepadają za dość ciężkimi tortami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 3/4 szklanki maki tortowej
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 250 ml kawy, gorącej bez fusów
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 ml gorącej wody
- 400 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
- ok. 100 g małych bezików
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kawy) powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do miseczki. W większym naczyniu mieszamy razem maślankę, olej, jajka, cukry oraz sól. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Cały czas mieszając szpatułką lub dużą łyżką drewnianą wlewamy stopniowo gorącą kawę. Tortownicę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy nierówny wierzch ciasta (zostawiamy na później). Przekrawamy na trzy części.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy, aż zacznie tężeć. Następnie dodajemy wiśnie.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodą i zostawiamy do wystudzenia (musi być jeszcze płynna). Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Delikatnie łączymy z roztopioną czekoladą.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy. Wykładamy niedużą ilość musu czekoladowego. Następnie wykładamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Wkładamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie wykładamy ponownie mus. Przykrywamy drugim blatem i ponownie nieduża ilość kremu, następnie pokruszone bezy oraz ponownie mus. Przykrywamy trzecim blatem i wkładamy do lodówki na około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i smarujemy pozostałym musem boki oraz wierzch ciasta. Z odkrojonej góry ciasta, która została dekorujemy wierzch ciasta krusząc je na małe kawałeczki. Tort możemy schłodzić przez 1 godz. w lodówce.
Komentarze
Przepis super a tort obłędny. Wyszedł mi taki jak ze zdjęcia
Czy można zamienić maślankę lub kefir jogurtem naturalnym ? Wszystko mam ,tylko tego kefiru brak i się zastanawiam czym by tu zastąpić ????
W tym przepisie nie zmieniamy.
Czy można czekoladę rozpuścić w śmietanie i schłodzić cała noc, a następnie ubić?
tak