Przepyszny, intensywny tort czekoladowy z wiśniami i bezami. Dosyć ciężki, mocno czekoladowy z warstwą wiśniową. Rewelacyjny przepis na tort urodzinowy.
Ciasto czekoladowe jest mocne w smaku, wilgotne i do tego z dużą ilością kakao i kawy. Nie trzeba go dodatkowo nasączać ponczem jest już wystarczająco nawilżone. Rewelacyjnie sprawdza się jako baza pod tort i nie jest bardzo słodkie.
Mus czekoladowy jest dziecinnie prosty do wykonania. Wystarczy roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać ze sztywną bitą śmietaną. Dodatkowo dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru, aby nie był za gorzki. W ten sposób mus jest słodziutki i fajnie kontrastuje z ciastem czekoladowym i wiśniami.
Jedna warstwa jest z dodatkiem pokruszonych małych bezików. Ja swoje wykorzystałam z przepisu na beziki wegańskie, które znajdziesz TUTAJ. Natomiast możesz kupić gotowe ze sklepu w różnych smakach.
Druga warstwa jest z dodatkiem wiśni zatopionych w galaretce. Wiśnie mogą być mrożone, świeże (lekko podgotowane) lub ze słoika. Jeśli lubisz możesz je zostawić na noc w alkoholu lub nalewce.
Tort czekoladowy z wiśniami na pewno będzie smakował dla osób, które uwielbiają mocne czekoladowe smaki i do tego przepadają za dość ciężkimi tortami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 3/4 szklanki maki tortowej
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 250 ml kawy, gorącej bez fusów
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 ml gorącej wody
- 400 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
- ok. 100 g małych bezików
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
(oprócz
kawy)
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
sodą
oraz
proszkiem
do
miseczki.
W
większym
naczyniu
mieszamy
razem
maślankę,
olej,
jajka,
cukry
oraz
sól.
Następnie
dodajemy
suche
składniki
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Cały
czas
mieszając
szpatułką
lub
dużą
łyżką
drewnianą
wlewamy
stopniowo
gorącą
kawę.
Tortownicę
o
wym.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wylewamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
40-45
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
wyjęciu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
ścinamy
nierówny
wierzch
ciasta
(zostawiamy
na
później).
Przekrawamy
na
trzy
części.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy,
aż
zacznie
tężeć.
Następnie
dodajemy
wiśnie.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia
(musi
być
jeszcze
płynna).
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Delikatnie
łączymy
z
roztopioną
czekoladą.
Jeden
blat
ciasta
układamy
w
tortownicy.
Wykładamy
niedużą
ilość
musu
czekoladowego.
Następnie
wykładamy
tężejącą
galaretkę
z
wiśniami.
Wkładamy
do
lodówki
na
15-20
min.
Po
tym
czasie
wykładamy
ponownie
mus.
Przykrywamy
drugim
blatem
i
ponownie
nieduża
ilość
kremu,
następnie
pokruszone
bezy
oraz
ponownie
mus.
Przykrywamy
trzecim
blatem
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
2-3
godz.
Następnie
wyjmujemy
ciasto
z
tortownicy
i
smarujemy
pozostałym
musem
boki
oraz
wierzch
ciasta.
Z
odkrojonej
góry
ciasta,
która
została
dekorujemy
wierzch
ciasta
krusząc
je
na
małe
kawałeczki.
Tort
możemy
schłodzić
przez
1
godz.
w
lodówce.
Komentarze
Czy beziki nie miękną? Zabezpieczać je jakoś czy pozostają kruche
Z czasem miękną, dlatego warto tort szybko zjadac