Znajdź swój przepis

Sernik oreo

4 marca, 2016

Sernik oreo w wersji bez pieczenia. Delikatny, lekki z pysznymi ciasteczkami oreo na spodzie, wewnątrz oraz na wierzchu sernika. Ten przepis możesz wykonać w wersji na zimno lub upiec. Obie wersje mają swój urok i pyszny smak.

Sernik oreo nie jest przesłodzony, raczej należy do tych deserów o wyważonych smakach. Jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej cukru pudru do smaku. Ciasteczka oreo po całej nocy w lodówce wspaniale miękną i łatwo się kroją. Dają także fajny biało-czarny kolor. W połączeniu z twarogiem dają ciekawy smak i dodatkową go urozmaicają.

Sernik latem można wykonać w wersji bez pieczenia, natomiast zimą można upiec wyłączając ze składników żelatynę.

Sernik oreo będzie na pewno smakował dla osób, które za tymi ciasteczkami przepadają. Idealny na urodziny dla dzieci lub inne uroczystości. Bardzo ciekawie wygląda i jest bardzo smaczny.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz przepis na Tort Oreo.

sernik oreo

SERNIK OREO

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g ciasteczek oreo
  • 3 łyżki masła lub margaryny, roztopionej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 6-7 ciasteczek oreo

DODATKOWO:

  • ciasteczka oreo do dekoracji wierzchu oraz boków

Ciasteczka oreo mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Dno formy o śr. 24 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Ciasteczka siekamy na nieduże kawałki. Twaróg chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wanilią. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Łączymy delikatnie z twarogiem. Na koniec wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę oraz dodajemy ciasteczka oreo. Wykładamy na spód i wyrównujemy wierzch. Układamy połówki ciastek oreo na wierzchu sernika lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na całą noc. Kilka ciastek mielimy i obsypujemy boki sernika.

sernik oreo sernik oreo

  sernik oreo  sernik oreo   sernik oreosernik oreo

REKLAMA:

 

Dołącz do dyskusji

  1. Co zrobić by masa serowo śmietanowa się nie zważyła po dodaniu żelatyny?

    1. aneta Autor says:

      Ja zawsze dodaje powoli wystudzona żelatynę wprost pod widelki miksera

  2. Czy podpowie mi Pani na jakim ciemnym biszkopcie mogę go zrobić?

    1. aneta Autor says:

      możesz go zrobić na zwykłym kakaowym biszkopcie z 3 jajek

  3. Chciałabym ten sernik upiec tylko mam pytanie odnośnie kremówki czy też ją ubić na sztywno czy można płynną wlac do masy łącznie z jajkami i ubić?

    1. aneta Autor says:

      najlepiej ubić wcześniej :)

  4. Czy można zrobić z sera z wiaderka?

    1. Tak, tylko wybierz ser dobrej jakości :)

  5. Czy może być aromat waniliowy zamiast ekstraktu z wanilii ? :)

    1. Ilovebake says:

      Możesz zastąpić go aromatem, ziarenkami z laski wanilii lub cukrem waniliowym :)

  6. Wiktoria J. says:

    Ile ciasto moze stac w lodowce???

    1. Ilovebake says:

      Szczelnie owinięte folią może stać nawet kilka dni :)

  7. Kiedy najlepiej jest zrobić dekorację boków?

    1. Nie to tak dużego znaczenia :) możesz przed włożeniem do lodówki lub przed podaniem :) U siebie wykonałam przed chłodzeniem w lodówce :)

  8. Mam pytanie, który przepis bardziej polecasz, Tort Oreo czy sernik oreo? :)
    Na swoje urodziny dla rodzinki :)

    Nie jesteśmy mega fanami tortów, więc zastanawiam się które ciasto jest smaczniejsze i czy sernik dobrze zastąpi tort :)

    1. Ilovebake says:

      Na pewno bardziej polecam tort i u mnie wszyscy się nim zachwycali :) co nie znaczy, że sernik jest jakiś gorszy :)

  9. Justpointofview W. says:

    Aż brak mi słów – uwielbiam oreo! Postaram się odtworzyć ten przepis :)

  10. Sanderka says:

    Jak postępować z zelatyna? W jakiej ilości wody rozpuścić?

    1. Ilovebake says:

      W przepisie jest opisane jak postępować :) Rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody :)

  11. wygląda smakowicie! czy zmiksowaną śmietankę łączymy z twarogiem szpatułką czy można delikatnie zmiksować? :D

    1. Ilovebake says:

      Odpowiem Ci tak: jak Ci bedzie wygodniej :)

  12. Czy ciasteczka oreo powinny zostać użyte razem z nadzieniem?

    1. Ilovebake says:

      Tak, jedynie na wierzch do dekoracji warto dodac bez wtedy latwiej sie przekraja sernik.

  13. a jeśli chce go upiec, to jak długo powinien się piec? dodac wtedy sodę lub proszek do pieczenia?

    1. Ilovebake says:

      Najlepiej sernik upiec w temp. 170 C przez około 1 godzinę i warto upiec w kąpieli wodnej wtedy będzie równy :) Ps. do masy nie dodajemy proszku, ale warto dodać dwa jajka.

  14. Czym można zastąpić ciasteczka oreo? Jakiś tańszy i dostępny produkt?

    1. Ilovebake says:

      Np neo z biedronki

  15. Wygląda cudownie :) można go zrobić na kwadratowej blaszce?

    1. Ilovebake says:

      pewnie, ale nie za dużej bo będzie niski :)

  16. Bardzo chciałabym zrobić ten sernik, jednak mam pewniej problem – mieszkam w Niemczech i nie ma tutaj twarogu :( czym mogłabym zastąpić? Pozdrawiam :) P.S. 2x w tygodniu musze piec rogaliki z Pani przepisu, bo mój chłopak jest ogromnym fanem!;)

    1. Ilovebake says:

      Z tego co kojarze w Niemczech jest ser quark ewentualnie mozesz zastapic serkiem philadelphia jesli jest dostepny :). Ps. bardzo sie ciesze, ze Twoj chlopak tak polubil rogaliki, moj jest juz bardziej wybredny moze dlatego, ze wiekszosc moich wypiekow probuje ;)

    2. Tak, quark jest ale ponoć nie wychodzi tak jak ma.. Niemieckie serniki są okropne! Z reszta jak wszystkie wypieki… Ale philadelphia jest – wiec zastąpię! W kolejce czekają jeszcze rurki z kremem, ale na dzień kobiet pozwolę sobie zrobić ten torcik oreo ;)

    3. I jeszcze pytanie… Ile tego serka? Kg?

    4. Ilovebake says:

      Ja dałabym 1kg jeśli chcesz aby był wysoki i zwiększyłabym do 350 ml kremówkę

  17. Zulu K. says:

    Świetnie się prezentuje :) Mój P. byłby wniebowzięty :)

  18. Czy można go zrobic bez żelatyny?

    1. Ilovebake says:

      Mozesz probowac :) ale nie wiem czy przy krojeniu bedzie sie ladnie trzymal

  19. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Wygląda cudownie! :) Poproszę z kawką :)

  20. Cotakpachnie? says:

    robię podobny. Pyszny jest! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij