Sernik z budyniem (drezdeński) to pyszne połączenie trzech warstw. Kruche ciasto, sernik oraz lekka jak puszek warstwa budyniowa. Genialny w smaku, słodki i niezwykle prosty w wykonaniu.
Kruche ciasto można wykonać wcześniej i upiec. Warto je wcześniej wyrównać np. szklanką lub butelką, aby tak jak u mnie nie pojawiały się fale. Jest to tylko efekt wizualny bo w smaku ciasto jest pyszne i kruche.
Sernik wykonujemy w tradycyjny sposób i nie ma tutaj udziwnień. Ważne, aby sernik piec w niższej temperaturze, aby nie zaczął nam mocno pękać podczas pieczenia. Niższa temperatura to zawsze dłuższy czas pieczenia, możesz także ten sernik upiec w kąpieli wodnej i będzie wtedy gładki.
Warstwa budyniowa jest wykonana na domowym budyniu na żółtkach, który jest o wiele smaczniejszy. Oczywiście możesz wykonać wersję na gotowym, wtedy dodaj więcej żółtek do ciasta kruchego, a białka wykorzystaj do budyniu.
Sernik z budyniem okazał się hitem, smak był niesamowity i niezwykle do tego przepis jest niezwykle prosty. Polecam wypróbować taką wersję.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z BUDYNIEM (DREZDEŃSKI)
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
- 400 ml mleka
- 4 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mleko podgrzewać razem z masłem oraz solą, aż do rozpuszczenia składników. Żółtka miksujemy razem z cukrem oraz ekstraktem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Do masy z żółtek wlewamy powoli gorące mleko cały czas mieszając. Ponownie przelewamy do garnuszka i mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z budyniem.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wylepiamy ciastem. Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Podpiekamy w temp. 190 C przez około 10-15 min do lekkiego zarumienienia.
Zmielony twaróg miksujemy z cukrami, jajkami, skórką z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 min. Następnie na wierzch lekko ściętego sernika bardzo delikatnie wykładamy budyń. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 min. do lekkiego zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 30 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 1-2 godz. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Sernik wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, następnie polewamy lukrem z przepisu (wszystkie składniki mieszamy razem).
Wygląda znakomicie ! Jak klasyczny sernik, który często podawany jest w cukierniach :)